Skip to main content

Update vakbondszaken september

Naast de cao-onderhandelingen van de afgelopen maanden, zijn er ook andere ontwikkelingen bij FNV Cabine. In deze nieuwsbrief informeren we jullie graag over de updates van deze maand. Het formele overleg over een nieuwe pensioenregeling is gestart. Deze maand heeft voorzitter Dorien Visser de keuze gemaakt om zich volledig te focussen op het vliegen. Over beide onderwerpen lees je meer in deze nieuwsbrief.

Pensioenoverleg

Er komen nieuwe wettelijke regels voor pensioen. De regels voor pensioen werkten jarenlang goed, maar dat is aan het veranderen. Daarom is door vakbonden, werkgevers en de overheid hard gewerkt aan een nieuwe pensioenwet, de Wet toekomst pensioenen. Deze nieuwe wet heeft gevolgen voor alle pensioenregelingen in Nederland. Ook bij KLM moet de huidige pensioenregeling aangepast worden aan de nieuwe wet. Afgelopen zomer hebben we jullie gevraagd om deel te nemen aan een enquĂȘte, zodat we een goed beeld hebben bij de pensioenwensen van onze leden. Ook hebben we in twee goedbezochte pensioen webinars toegelicht welke keuzes er te maken zijn. Op basis van deze inzichten onderhandelen we nu met KLM en VNC over een nieuwe pensioenregeling, in goed overleg met het Pensioenfonds. We verwachten deze onderhandelingen later in 2023 af te sluiten en daarna kunnen alle leden stemmen over de nieuwe pensioenregeling.

Pas op de plaats

Deze maand heeft Dorien Visser haar functie als voorzitter van FNV Cabine neergelegd om zich volledig te focussen op haar vliegende baan. Voor haar werd duidelijk dat het, na 18 jaar nevenfuncties (8 jaar bij KLM en 10 jaar bij FNV Cabine), tijd is om even terug te gaan naar de basis; haar fantastische baan als Senior Purser! Wij nemen afscheid van een bevlogen bestuurslid, met veel ervaring en kennis, die dag en nacht paraat stond om de belangen van het cabinepersoneel te behartigen. In december is er een verkiezing en zal de vijfde zetel in het Dagelijks Bestuur worden vervuld. Tot die tijd treedt vicevoorzitter Patrick Pit op als waarnemend voorzitter. De overige vrijgevallen werkzaamheden worden door de andere bestuursleden - Anil Parsan, Ilse Berghmans en Tim van Aerschot - opgevangen. Dorien heeft mooie resultaten geboekt bij FNV Cabine en wij willen haar enorm danken voor haar jarenlange tomeloze inzet.

Redactie FNV Cabine

Nog geen lid van FNV Cabine, maar wil je ook invloed? Meld je dan aan voor het introductielidmaatschap via www.fnvcabine.nl 

Democratisch, vernieuwend en eerlijk!