Skip to main content

Laatste cabineoverleg van 2023

Op 20 december heeft FNV Cabine op het KLM hoofdkantoor het laatste cabineoverleg van dit jaar gevoerd. In deze nieuwsbrief informeren we je over de verschillende onderwerpen. Dit zijn: de mogelijkheid om van de permanente regeling voorafgaand aan pensioen te wisselen naar de tijdelijke regeling voorafgaand aan pensioen, de vervoersvergoeding via de cafetariaregeling, de veranderingen in de uitbetaling van het DI-budget en zaken die spelen voor collega’s die dit jaar zijn doorgestroomd vanuit KLC.

Alles over de tijdelijke regeling voorafgaand aan pensioen
De ‘tijdelijke deeltijd voorafgaand aan pensioenregeling’ staat open voor iedereen die op 1 januari 2024 60 jaar of ouder is en een 100%, 80% of 67% tewerkstellingspercentage heeft. Je kunt kiezen om vrijwillig vijf jaar voor je pensioen één percentage lager te gaan vliegen, met behoud van pensioenopbouw op je oude percentage en salaris tussen je oude en nieuwe percentage in. Werk je bijvoorbeeld 100%, dan ga je 80% werken met 90% salaris en 100% pensioenopbouw. In het cao-akkoord hebben we ook afgesproken dat alle collega’s die nu al deelnemen aan de ‘permanente deeltijd voor pensioenregeling’ en per 1 januari 2024 60 jaar of ouder zijn, per 1 januari 2024 over kunnen stappen. Dan ga je van de permanente regeling, ook wel de 80/80/100 genoemd, naar de tijdelijke regeling voor een periode van maximaal vijf jaar. Heb je gekozen voor de permanente regeling en stap je over naar de tijdelijke regeling, dan blijft het percentage werken hetzelfde, het percentage pensioenopbouw hetzelfde, maar ontvang je een hoger loon. Iedereen die gebruik maakt van de permanente regeling en in aanmerking komt om over te gaan naar de tijdelijke regeling zal hierover van KLM bericht krijgen. Let op: hierbij geldt dat je na overstappen uiterlijk per 1 januari 2029 met pensioen gaat!

De vervoersvergoeding via de cafetariaregeling
Op de Helpdesk van FNV Cabine krijgen we veel vragen over de cafetariaregeling, omdat de resterende vervoersvergoeding in december 2023 lager is dan eerder. We leggen dit graag uit. De kilometervergoeding in de cao fors is verhoogd van 8 cent naar 19 cent per kilometer. Hierdoor is er dus minder ruimte om uit te ruilen ten opzichte van het maximum van de belastingdienst in 2023. Ten opzichte van het maximum van de belastingdienst van 21 cent, is er nu maar 2 cent verschil per kilometer en eerder was dit 13 cent verschil per kilometer. Wanneer je geen gebruik maakt van een parkeerplaats op Schiphol, krijg je een extra vervoersvergoeding die waar mogelijk netto wordt uitgekeerd, ook dit gaat ten koste van de ruimte om uit te ruilen.

DI-budget uitbetaling
In de cao is afgesproken dat de uitbetaling van het DI-budget volgend jaar zal veranderen. Dit betekent dat je in januari zoals gebruikelijk het hele budget krijgt. Dit is naar keuze in geld, dagen of opleidingsbudget. Na deze uitbetaling zal direct de keuze openstaan om het budget maandelijks uit te laten betalen. Vóor het eind van het jaar geef je dus eerst de keuze voor besteding van het totale DI-budget per januari 2024. Nadat je dat ontvangen hebt kun je pas kiezen voor de eventuele maandelijkse uitbetaling. Als je hiervoor kiest, krijg je in februari twee keer het maandbudget uitgekeerd en daarna ook maandelijks 1/12e van het DI-budget. Kies je niet voor deze maandelijkse optie, dan blijft het zoals het nu is en ontvang je in januari 2025 weer het hele budget naar keuze in geld, dagen of opleidingsbudget. Het fijne van de optie van betaling per maand is dat je zo ook kunt kiezen om het DI-budget te splitsen. Als je eerst kiest voor uitbetaling per maand kun je dat in de loop van het jaar stoppen en het restant omzetten in dagen of opleidingsbudget. Dit restant krijg je het jaar daaropvolgend in januari. Nogmaals: nu kun je kiezen voor besteding van het totale DI-budget per januari 2024, nadat je dat ontvangen hebt kun je pas kiezen voor maandelijkse uitbetaling.

Doorstroming van KLC naar KLM
Tijdens het cabineoverleg van vorige maand en deze maand is er veel gesproken over de collega’s die vanuit KLC zijn doorgestroomd. Helaas bleken niet al onze wensen om deze collega’s een zachte landing te laten maken mogelijk. Zo gaf KLM aan dat zij de toegewezen vakantie bij KLC niet bij KLM kunnen honoreren. De vakantie wordt door KLM toegewezen en kan daarna worden geruild in VacChange. KLM gaf wel aan dat binnen een week de senioriteitslijsten bijgewerkt zullen zijn, waardoor ook alle nieuwe collega’s goed op de lijst komen die vanuit KLC zijn doorgestroomd. Ook begrijpt KLM het standpunt van FNV Cabine dat nieuwe collega’s die in 2023 eerst bij KLC hebben gevlogen en daarna zijn doorgestroomd naar KLM, de volledige eenmalige uitkering van 1.500 bij een fulltime dienstverband in 2023 zouden moeten krijgen. Dit is een cao-afspraak bij zowel KLM als KLC, waarbij strikt genomen de KLC periode niet mee zou tellen voor de eenmalige uitkering. KLM zal hier een oplossing voor gaan zoeken.

Redactie FNV Cabine

Nog geen lid van FNV Cabine, maar wil je ook invloed? Meld je dan aan voor het introductielidmaatschap van 25 euro voor vier maanden via www.fnvcabine.nl

Democratisch, vernieuwend en eerlijk!