Skip to main content

Zeven jaar FNV Cabine: een bijzondere reis

Dit jaar neem ik een sabbatical en stop ik als bestuurder van FNV luchtvaart, tijd voor andere dingen dan werk. Mijn reis bij FNV Cabine begon tijdens de -1 CA acties. Leuk, vakbondsbestuurder luchtvaart, daar is altijd wat te doen, dacht ik bij mijn sollicitatie in de zomer van 2016. Kort daarna stond ik voor het BMC geëmotioneerde leden te informeren over hun rechten. Wat een tweestrijd tussen duidelijk maken dat er een grens was overschreden en de grote loyaliteit naar passagiers. Ik zag leden die tijdens de werkonderbreking continue op hun horloge keken en net voor het einde naar de kist snelden.

De cao-onderhandelingen die volgden stonden onder hoogspanning. Leden die tegen de eenzijdig opgelegde -1 CA maatregel waren en in volle overtuiging actie hadden gevoerd. KLM die koste wat het kost zou besparen door verlaging van de bezetting aan boord of afschaffing van de purserfunctie. De belangen botsten. Het ging moeizaam, al die dagen onderhandelen in een vergaderzaal op de Veluwe. Wij zaten aan tafel om het oude aantal crewleden plus het aantal leidinggevenden aan boord te behouden en KLM een alternatief te bieden. Ons alternatief, één CA-tewerkstelling en een combifunctie van P en SP, heeft het niet gered. Er werd zonder steun van FNV Cabine een cao afgesloten, waarbij op alle ICA-vluchten één CA minder aan boord stond. In de jaren die volgden zaten we in de oppositierol.

In januari 2020 werd de nieuwe cao bijna unaniem aangenomen door de leden van FNV Cabine. We waren weer cao-partij. Het vakbondswerk leek in rustiger vaarwater te komen. Rust na een lange periode hard werken met veel spanning, roept bij mij juist grote onrust op. De eerste dagen kon ik m’n mailbox bijwerken, daarna de hoognodige reparaties in huis doen en m’n planten verpotten. Ik wilde wat om handen hebben en was opgelucht toen er een vreemd virus opdook in China. Werk!

Voor mij werd pas in maart 2020 duidelijk dat corona iets groots werd, toen Amerika een inreisverbod instelde voor Europese vluchten. KLM kwam in een achtbaan terecht. De vliegoperatie veranderde van dag tot dag en aan de overlegtafel vielen de belangen van KLM en FNV Cabine bijna samen. We sloten een crisisprotocol af, de arbeidsvoorwaardelijke bijdrage werd een feit en we tekenden de aangepaste commitment clausule. Wat me het meest is bijgebleven van die tijd zijn de onderhandelingen over het sociaal plan. Voor mij was corona toen werk en allesomvattend, er was geen ruimte voor iets anders. Voor de bestuursleden naast mij aan de overlegtafel was het sociaal plan hun toekomst. In de schorsingen werd dat ook uitgesproken; “we zijn over ons eigen ontslag aan het onderhandelen”. Gelukkig is het zover nooit gekomen.

Het is bijna niet te bevatten hoe in 2022 alles weer omsloeg. Na vele reorganisatiescenario’s ineens een enorme instroom van nieuw cabinepersoneel, gereduceerd vliegen en vele promoties. Trainers die op hun tandvlees liepen. Niets zo grillig als de luchtvaart. Zelf maakte ik een leerzame familiarisatievlucht naar Paramaribo. Ik kreeg het hele pakket: vroeg aanmelden, door de nacht terug, onrust op de bestemming en een medische tussenlanding. Voor FNV Cabine werd vakbondswerk meer business als usual. In 2022 en 2023 sloten we goede cao’s af die met 90% instemming van leden zijn aangenomen. De insteek is duidelijk: vernieuwend, constructief en vasthoudend kritisch als het nodig is. We zijn gegroeid en vertegenwoordigen nu één op de drie werknemers bij KLM cabine!

Dit leest misschien als een succesverhaal, maar het is niet mijn succesverhaal. De motor van FNV Cabine zijn de actieve leden. Zij leggen de lat hoog voor zichzelf, staan continue klaar voor KLM en houden mij als vakbondsbestuurder scherp. Ik heb veel bewondering voor de wijze waarop, naast hun eigen belang, de belangen van álle vliegende collega’s worden vertegenwoordigd. Toen in de coronatijd de vloot aan de grond stond en velen hun zolder opruimden en hun huis verbouwden, maakten de actieve leden van FNV Cabine dubbele werkweken. Niet alleen aan de onderhandelingstafel, maar ook door het beantwoorden van duizenden helpdesk mails en duizenden vragen tijdens webinars.

Na de Algemene Ledenvergadering op 10 januari geef ik het stokje over aan vakbondsbestuurder David van de Geer. Hij kent de luchtvaart, hij kent cabine en gaat zoveel sterker starten dan ik destijds. De bestuursleden tekenden bij mijn eerste cao-onderhandelingen vliegtuigjes op papier, om duidelijk te maken welke werkgebieden er zijn en wie waar staat aan boord. Mijn tijd als vakbondsbestuurder bij FNV Cabine was een avontuurlijke reis. Net zoals FNV Cabine ben ik gegroeid. Ik wil iedereen bedanken waar ik mee heb samengewerkt, maar vooral mijn grote waardering uitspreken voor alle actieve leden die deze mooie organisatie hebben gebracht waar ze nu staat en dagelijks draaiende houden.

Birte Nelen

Nog geen lid van FNV Cabine, maar wil je ook invloed? Meld je dan aan voor het introductielidmaatschap van 25 euro voor vier maanden via www.fnvcabine.nl 

Democratisch, vernieuwend en eerlijk