Skip to main content

Cabineoverleg 25 april

Op het hoofdkantoor van KLM heeft gisteren het maandelijkse cabineoverleg plaatsgevonden. Op de agenda stonden de volgende onderwerpen waarover we jullie willen informeren: de cabine-indeling voor de nieuwe A350, de mogelijkheden voor onze zwangere collega’s bij selectie en promotie en de winstdelingsregeling op je loonstrookje van april. Ook vragen we aandacht voor Cabin Crew Day en nodigen we jullie uit voor ons event. 

A350
In een uitgebreide presentatie hebben we met KLM gekeken naar de cabine-indeling van de nieuwe A350. Na een lang proces kiest KLM  voor de door crew gewenste U-vorm galley en komt er een doorsteek op het grootste A350 toestel. Alhoewel aan deze uitvoering een prijskaartje hangt voor KLM, geeft KLM met deze keuze aan groot belang te hechten aan goede arbeidsomstandigheden aan boord. Bovendien gaan ze uit van het principe “happy crew = happy passenger”. Wanneer we als crew onder goede omstandigheden ons werk kunnen doen, is de service aan boord goed en dat zie je terug in de klanttevredenheid. Product, service en werkmethodiek blijven overigens vergelijkbaar met wat we al op onze huidige vloot doen.   
FNV Cabine heeft grote zorgen geuit over recente geluiden dat er mogelijk nog een wijziging in de goedgekeurde indeling kan komen. Deze wijziging zou een groot negatief effect hebben op de arbeidsomstandigheden voor onze WBC-collega’s. Bij de indeling is in eerste instantie uitgegaan van de standaard indeling die Airbus aanbiedt voor de rustruimtes van crew. We hebben echter signalen ontvangen dat er een verzoek is gedaan om een ruimere OCR boven de galley voorin te installeren.  Dit baart ons grote zorgen: een ruimere OCR voorin gaat ten koste van de ruimte en indeling van de voorste galley, waardoor we arbotechnisch ernstig in de knel zouden komen. 

Loonstrookje april
Ook deze maand zijn er plezierige bijzonderheden aan je loonstrookje. In april is aan alle collega’s de winstdeling uitbetaald. In totaal verdeelt KLM €51,3 miljoen. Het winstdelingspercentage bedraagt dit keer 4,105% over het totale salaris dat je in 2023 hebt ontvangen. Dit geldt ook voor de eventuele suppletie die ex-Martinair collega’s ontvangen. 
In de cao heeft FNV Cabine voorgesteld de talenbonus te verhogen van €250,- naar €300,-, KLM heeft daar mee ingestemd. We zijn blij om te kunnen delen dat voor de collega’s die recht hebben op de talenbonus bij het salaris van april het verhoogde bedrag is uitbetaald. 

Promotiebeleid zwangere CA/P
Tot nu toe was het niet mogelijk voor zwangere collega’s om deel te nemen aan de promotieselectie. Een zwangere CA of P mag namelijk niet vliegen vanwege medische risico’s, maar dit vormt wel een essentieel onderdeel van de promotietraining. 
Om zwangere collega’s niet ongelijk te behandelen heeft KLM per 1 juni 2024 de processen aangepast. Ook tijdens zwangerschap kan een CA of P deelnemen aan de selectie. Na een positieve uitslag kan, je zodra je fit to fly bent, deelnemen aan de eerstvolgende training passend bij jouw traject. Na het tweede deel van de training word je toegevoegd aan de peillijst met de datum waarop je zou komen te staan op basis van de cursus die gekoppeld is aan je selectie. 

Webinar
Vanwege de meivakantie zullen we de webinar van 7 mei niet door laten gaan. In juni pakken we de draad weer op. Alle leden van FNV Cabine kunnen uiteraard ook tijdens de vakantie met alle vragen terecht op onze Helpdesk, die 24/7 bereikbaar is.

Cabin Crew Day 
Op 31 mei vieren we wereldwijd Cabin Crew Day, een dag waarop we de toewijding, professionaliteit en het harde werk van cabinepersoneel over de hele wereld erkennen en vieren. Als KLM-crew weten we als geen ander hoe belangrijk onze rol aan boord is. Van het waarborgen van de veiligheid van onze passagiers tot het creëren van een comfortabele en gastvrije omgeving, onze inzet maakt het verschil.
Dit jaar organiseren we samen met de International Transport Workers Federation (ITF) een speciaal tweedaags evenement ter ere van Cabin Crew Day. Tijdens dit evenement verwelkomen we gasten van over de hele wereld die met ons in gesprek zullen gaan over ons vak en de uitdagingen waarmee we worden geconfronteerd. 
Binnenkort ontvangen jullie meer informatie over het programma. Als je geïnteresseerd bent om deel te nemen aan dit bijzondere evenement, meld je dan alvast aan via de onderstaande link. 

AANMELDEN CABIN CREW DAY (1 of 2 dagen)  

Waar: IJver Amsterdam-Noord, NDSM-WerfWanneer:

  • Donderdag 30 mei van 14.00 -17.30 (met aansluitend een borrel)
  • Vrijdag 31 mei van 09.30 tot 16.00. 

We kijken ernaar uit om samen met jullie en onze internationale collega’s stil te staan bij ons prachtige vak.

 

Redactie FNV Cabine 

Nog geen lid van FNV Cabine, maar wil je ook invloed? Meld je dan aan voor het introductielidmaatschap van 25 euro voor vier maanden via www.fnvcabine.nl

Democratisch, vernieuwend en eerlijk