Skip to main content

Happy Cabin Crew Day!!!

Vanmorgen ben ik best een beetje trots wakker geworden. Het is vandaag namelijk internationale Cabin Crew Day. Dat is niet zomaar een dag, maar een dag waarop overal ter wereld stil gestaan wordt bij ons mooie vak. Want wat wij elke dag opnieuw doen is niet zomaar een baan, maar écht een beroep als geen ander. We zijn stuk voor stuk echte professionals. Als cabin crew moeten we continue schakelen. 

Voor een groot deel van de buitenwereld zijn we alleen bezig met service. Maar wij weten natuurlijk beter. We zijn verpleegkundige, brandweer, politie, psycholoog, kinderopvang, gastheer/vrouw, handhaver, etc in één. Als KLM-crew moeten we continue schakelen en weten we als geen ander hoe belangrijk onze rol aan boord is. Van het waarborgen van de veiligheid van onze passagiers tot het creëren van een comfortabele en gastvrije omgeving, onze inzet maakt het verschil. En dat geldt voor al het cabinepersoneel over de hele wereld. 

Dit jaar is deze dag voor FNV Cabine extra speciaal want we vieren het met collega’s vanuit de hele wereld. Als FNV Cabine zijn we namelijk gevraagd om voor de International Transport Workers Federation (ITF*) deze dag te hosten in Amsterdam.

Gisteren trapten we af. Cabin crew van over de hele wereld kwam samen, vooral Noord- en Zuid-Amerika en Europa waren goed vertegenwoordigd. Ook vertegenwoordigers vanuit KLM-management waren aanwezig. Er werden mooie gesprekken gevoerd over onderwerpen die ons allemaal bezighouden. Denk daarbij aan diversiteit en inclusie en ons vak als safety-professional. Wat me vooral bijgebleven is was de quote van één van onze Duitse collega’s. ‘We shouldn’t get paid for what we do, we should be paid for what we possibly can do in case of an emergency’

Een ander onderwerp waar over gesproken werd was de social dialogue, oftewel hoe verhouden werkgevers, overheid en werknemersvertegenwoordigers zich tegenover elkaar. Hierbij gaat het ook over de wijze waarop werkgevers en vakbonden met elkaar om gaan. Dat is in Nederland en dan vooral bij onze werkgever behoorlijk anders dan bij de buren. Binnen KLM worden de vakbonden en de medezeggenschap bij heel veel zaken betrokken. In vele andere landen is er naast het cao-overleg nauwelijks contact tussen bedrijven en hun vakbonden. Dat zorgt ervoor dat daar ook veel vaker acties gevoerd moeten worden met niet altijd het gewenste resultaat. Uiteraard hebben we ook binnen KLM altijd zaken die we nog beter of anders geregeld zouden willen zien maar gister bleek wel dat de manier hoe we als vakbond met KLM het overleg vormgegeven hebben een goede constructieve manier is. Het polderen wat we in Nederland kennen lijkt dus zo slecht nog niet. Dat is best iets waar we zo af en toe trots op mogen zijn. 

Ik kijk er naar uit om vandaag weer verder met de collega’s te spreken over ‘unruly passengers’, fatigue en duurzaamheid. Maar vooral kijk ik er naar uit om vandaag bij ons fantastisch mooie vak stil te staan. 

Voor ons allemaal; Happy Cabin Crew Day!!!

Patrick Pit, voorzitter FNV Cabine

* De ITF is dé grote wereldwijde koepelorganisatie van alle grote vakbonden in de transportsector. In totaal zijn er 677 organisaties aangesloten verdeeld over 149 landen.