• Home
  • 2008
  • "FNV wil looneisen niet matigen"

"FNV wil looneisen niet matigen"

09 december 2008

Onderstaande berichten zijn recentelijk in het nieuws verschenen:

FNV wil looneisen niet matigen

De vakcentrale FNV voelt er niet voor de looneisen te matigen nu de economie in een recessie komt. De bonden stellen looneisen tot 3,5 procent.

Minister Van der Hoeven noemde dat gisteren ongepast, omdat veel bedrijven moeite hebben het hoofd boven water te houden.

En omdat de inflatie veel lager uitkomt dan verwacht, gaat de koopkracht volgend jaar flink omhoog, gemiddeld met 1,75 procent.

De FNV zegt dat dat de minister zich niet met de loononderhandelingen moet bemoeien. Volgens de vakcentrale zijn loonstijgingen goed voor de economie, omdat de mensen daardoor meer besteden.

Bron: NOS

FNV: "Niet bezuinigen, maar investeren"

De FNV steunt het pleidooi van Coen Teulings, directeur van het CPB, om in ieder geval niet te bezuinigen. Nederlands grootste vakcentrale wil zelfs nog een stapje verder gaan.

Om de oplopende werkloosheid tegen te gaan moet stevig geïnvesteerd worden in mensen en in duurzame economie. Dat zegt de FNV in een eerste reactie op de vandaag gepubliceerde CPB-ramingen.
Het is duidelijk wat het kabinet te doen staat het komende jaar, aldus de FNV. Er moet offensief beleid komen voor de mensen die hun baan dreigen kwijt te raken door de effecten van de kredietcrisis. “Wat dat betreft houden we vast aan ons tienpuntenplan,”, stelt Agnes Jongerius, voorzitter vakcentrale FNV. Dat betekent: goede begeleiding van werk naar werk en snelle inzet van regionale mobiliteitscentra. “Bovendien hebben wij al bij het kabinet gemeld dat de werktijdverkortingsregeling verlengd moet worden”, licht Jongerius toe.

Dat de Nederlandse economie het komende jaar licht zal krimpen, wekt geen verrassing gezien de ontwikkelingen van de afgelopen maanden. “We krijgen nu voorzichtig een beeld van hoe groot de zure appel wordt het komende jaar. Lichtpunt is wel dat de koopkracht van de mensen er in ieder geval goed uitziet voor 2009. Ook de voorspelling van het CPB dat de economische neergang van korte duur zal zijn, moet de burger moed geven."

Bron: www.fnv.nl

Blijf op de hoogte en meld je aan voor de nieuwsbrief