Skip to main content

Verslag cabineoverleg van 20 februari 2012

21 februari 2012

Op 20 februari zijn KLM en de cabinebonden voor het eerst dit jaar bij elkaar geweest voor het reguliere cabineoverleg. Namens FNV Bondgenoten/Cabin Pressure was onze bestuurder/onderhandelaar Zakaria Boufangacha aanwezig, geflankeerd door  bestuurslid John Visser. Huib den Ouden schoof aan namens de redactie van de website. Hieronder de hoofdpunten van het overleg.

Planning

We hebben met KLM gesproken over de planning m.b.t. instroom van nieuw cabinepersoneel en de doorstroom naar andere functies binnen het korps. In het licht van de economische situatie is de planning helaas verder naar beneden bijgesteld. Er zal in ieder geval tot en met oktober 2012 geen instroom van nieuwe (Nederlandse) collega’s plaatsvinden. En zoals het er nu naar uitziet zullen er in die periode slechts acht Pursers tot Sr. Purser worden opgeleid. Deze cijfers zijn onder voorbehoud.

Zoals bekend probeert KLM de krimp in de productie verder op te vangen met de gebruikelijke instrumenten zoals extra non activiteit, het aanbieden van tijdelijk minderwerk en de afbouw van tellerstanden. Bovendien is onlangs de mogelijkheid geboden toekomstige vakantietegoeden in te zetten met een startdatum in april 2012.

Asian Cabin Crew (ACC)

M.b.t. onze Aziatische collega’s bestaat er het zgn. “Raamwerk ACC”. Daarin staan afspraken vermeld tussen KLM en de bonden over de voorwaarden waarop deze werknemers bij KLM in dienst zijn. Denk daarbij bijvoorbeeld aan het maximum aantal bestemmingen waarop zij kunnen worden ingezet en het aantal ACC per bestemming. Daarnaast is afgesproken dat bij een nulgroei in het Nederlandse korps er ook geen ACC wordt aangenomen. Zoals vermeld is dat laatste een situatie waarin we ons momenteel bevinden.

Met 53 personen heeft KLM in 2011 reeds afspraken gemaakt. Die afspraken wil het bedrijf als goed werkgever nakomen. Een deel van de betrokkenen heeft de basiscursus inmiddels afgerond, een deel van hen volgt momenteel de cursus en een deel start binnenkort de cursus. In het licht van de Raamwerk-afspraken loopt op dit moment de discussie m.b.t. 16 andere Aziatische collega’s van wie het contract binnenkort afloopt. Door ons is in het overleg duidelijk gemaakt dat we KLM zullen houden aan het Raamwerk ACC en er dus vanuit gaan dat, zolang er geen Nederlandse instroom plaatsvindt, er ook geen contracten met ACC zullen worden aangegaan c.q. verlengd.

Heb je vragen over je plaats op de senioriteitslijst, de planning van cursussen of andere zaken die te maken hebben met je loopbaan bij KLM, dan adviseren we je contact op te nemen met je HR- en/of Unit Manager.

Afspraken tussentijds CAO-protocol

Op 28 oktober 2011 hebben KLM en de bonden een tussenstand bereikt in de CAO onderhandelingen. Naast afspraken over een structurele loonsverhoging van 1,25% per 1 januari 2012 en een eenmalige uitkering van 1,25% van zes maal een maandsalaris in april 2012, is ook een aantal cabine specifieke zaken afgesproken:

Korte Opdracht

Per 1 juli 2012 is de Korte Opdracht 1:0 niet meer inzetbaar bij Long en Extra Long Europavluchten. Voor de zomer 2012 betreft dat de volgende bestemmingen: (Long) ARN, BCN, BUD, FCO, HEL, MAD, NCE, TLS, en WAW (Extra Long) ATH, IST, KBP, LED, LIS, OTP en SVO

Non Activiteit

Uitbreiding van de mogelijkheden voor het opnemen van non activiteit van maximaal twee jaar met behoud van senioriteit. Collega’s die van deze mogelijkheid gebruik willen maken raden wij aan zich goed te laten voorlichten door hun HR Manager m.b.t. de voorwaarden en consequenties zoals bijvoorbeeld pensioenopbouw, recht op uitkering bij ontslag, zwangerschap en ziekte.

Eerlijke verdeling Europaproductie

Er zal onderzoek worden gedaan naar een methode voor een faire verdeling van de Europaproductie voor Europa vliegenden met een afronding voor 1 juli 2012. Een afvaardiging van de drie bonden en KLM zal in een viertal sessies de mogelijkheden hiervoor in kaart brengen en met een voorstel naar het cabineoverleg komen.

Het verzoekensysteem

Resumé

Na de uitslag van de door ons afgedwongen tweede PBS enquête, waarin de meerderheid van het korps zich uitsprak tegen PBS, hebben we in 2010 verschillende malen met KLM gesproken over de termijn waarop zou kunnen worden teruggekeerd van PBS naar Plan&Go, basisfunctionaliteit 2009. In september 2010 gaven wij herhaaldelijk aan uit te gaan van een termijn van uiterlijk zes maanden. Zo spoedig mogelijk terug dus naar de basisfunctionaliteit als gedegen fundament, om van daaruit door het korps gedragen verbeteringen aan te brengen, bijvoorbeeld m.b.t. reservestelling, chance-knop, profielkeuze enz. Het bedrijf gaf in november 2010 echter aan dat terugkeer op z’n vroegst pas zou kunnen plaatsvinden in de eerste helft van 2012. We spraken indertijd onze verbazing en teleurstelling uit over deze, in onze ogen, onredelijke duur van het terugkeerproces.

Het “verzoekensysteem” zoals dat momenteel bestaat is een eenzijdig door KLM ingevoerde tussenstap. Groot was onze verbazing destijds dat KLM de tweeweekse RT in dat tijdelijke systeem handhaafde, omdat die nooit formeel onderdeel uitmaakte van Plan&Go. Veel van onze leden stemden in het voorjaar van 2010 PBS weg, juist vanwege die reservestelling.

Vertraging

Op 12 december jl. ontvingen we van KLM een kort schrijven waarin ons werd meegedeeld dat de terugkeer naar de Plan&Go functionaliteit 2009 door technische problemen met vier maanden zou worden uitgesteld, minstens tot eind juli 2012. De zoveelste vertraging! In het cabineoverleg heeft FNV Bondgenoten/Cabin Pressure zijn teleurstelling in KLM hierover uitgesproken. We hebben KLM gemeld dat het bedrijf in onze ogen de schijn wekt een vertragingstactiek toe te passen met als doel het eenzijdig ingevoerde verzoekensysteem te handhaven. Verder hebben we gesteld dat wij zien dat er vanuit KLM tegelijkertijd sentimenten in het korps worden aangewakkerd door de wijze waarop het Management van Inflight Services hierover communiceert. Feit is dat het PBS protocol in 2009 door alle partijen is ondertekend. Dat houdt in dat we een gezamenlijke verantwoordelijkheid hebben voor het creëren van een goed werkend verzoekensysteem met voldoende gedragenheid onder onze collega’s. Wij hebben aangegeven altijd bereid te zijn het gesprek aan te gaan over verbeteringen, maar dan moet KLM wel door de voordeur binnenkomen. Het kan volgens ons niet zo zijn dat in discussies hierover van KLM met individuele korpsleden de bal (dus de verantwoordelijkheid) eenzijdig bij “de bonden” wordt neergelegd

Draagvlak

Het onderwerp is wederom geagendeerd in het overleg van 20 februari. Partijen hebben afgesproken een constructieve discussie te willen voeren over een acceptabele invulling van het verzoekensysteem. De vraag die hierbij centraal zal staan is of het huidige systeem een goed fundament is om verdere verbeteringen aan te brengen, of dat (conform de in 2009 gemaakte afspraken) moet worden teruggekeerd naar de basisfunctionaliteit 2009. Wat ons betreft is het hierbij van wezenlijk belang dat de uiteindelijke basis en de toekomstig aan te brengen verbeteringen voldoende draagvlak zullen moeten hebben binnen het korps, maar in ieder geval onder onze leden.

Geen korpsbrede enquête door KLM

KLM heeft aangegeven geen behoefte te hebben aan een raadpleging binnen het korps en gaat dat ook niet doen. FNV Bondgenoten/Cabin Pressure ziet dat als een gemiste kans. De eerdere raadplegingen maakten namelijk de wens van het korps duidelijk en leidden er uiteindelijk toe dat PBS inmiddels tot het verleden behoort. Nu afwijken van de gemaakte afspraken, zonder dat het korps zich daarover kan uitspreken, doet wat ons betreft geen recht aan de totstandkoming van een werkelijk inzichtelijk breed gedragen verzoekensysteem.

Dit neemt niet weg dat FNV Bondgenoten/Cabin Pressure eventueel toekomstig te maken afspraken in ieder geval wel d.m.v. een ledenraadpleging onder alle leden zal toetsten. Zo werkt onze democratie!

Boeing 737 only divisie

Er is inmiddels een uitvraag gedaan onder Eénbanders, Tweebanders en Pursers voor de mogelijkheid om op vrijwillige basis alleen Europa te gaan vliegen. Dit voor een minimale termijn van één jaar. Daarna kan men weer meedoen aan eventuele type uitvragen, waarbij op dat moment weer de daarvoor geldende regels zullen worden gehanteerd. De uitvraag is op 20 februari gesloten. In totaal hebben zich hiervoor 31 collega’s aangemeld. Het gaat om 17 Eénbanders, 5 Tweebanders en 9 Pursers. Uiterlijk 20 maart 2012 zullen zij de uitslag ontvangen, maar het lijkt erop dat op basis van deze aantallen hun verzoeken zullen worden gehonoreerd.

Eerste cabinesessie “Securing Our Future”

Op 23 en 24 februari aanstaande vindt de eerste van twee cabinesessies plaats in het kader van de strategische discussie “Securing Our Future” Vooruitlopend daarop willen we nogmaals onze standpunten met jullie delen.

Conjunctuurgevoelig

KLM geeft tijdens CAO-onderhandelingen vaak terecht aan dat de luchtvaartindustrie zeer conjunctuurgevoelig is. Wij moeten er juist daarom als vertegenwoordigers van het korps voor waken om in het licht van een tijdelijke economische recessie geen structurele bezuinigingsafspraken te maken. Sterker nog, in het verleden gemaakte afspraken door KLM met andere partijen aan tafel bewijzen dat je nooit meer terugkrijgt wat je structureel weggeeft, ook niet als het weer beter gaat met het Bedrijf.

FNV Bondgenoten/Cabin Pressure is zich terdege bewust van de ernst van de situatie waarin KLM zich momenteel bevindt. De belangrijkste oorzaak daarvan is het huidige economische en financiële klimaat in Europa, dat is ons duidelijk. Deels heeft die situatie ook te maken met een veranderend speelveld in de burgerluchtvaart door de impact van Low Cost Carriers en de opkomst van carriers uit het Midden Oosten. Daarnaast spelen naar ons idee ook beleidskeuzes van de Bedrijfsleiding uit het verleden een rol, want bijvoorbeeld de opkomst van Low Cost Carriers en de toenemende concurrentie vanuit het Midden-Oosten werd eerder al zichtbaar. Tenslotte zijn hoge olieprijzen zeker niet in ons voordeel, maar dat is een gegeven dat momenteel geldt voor elke carrier.

Tijdelijke maatregelen, tijdelijke financiering

Het is altijd de inzet van FNV Bondgenoten/Cabin Pressure geweest om eventueel gewenste tijdelijke maatregelen ook tijdelijk te financieren. Aan die inzet houden wij ook nu vooralsnog vast. De mogelijke bijdragen die van Inflight Services worden verwacht moeten wat ons betreft dan ook in dat licht worden gezien. Wij zien de informatieve gesprekken op 23 en 24 februari en eind maart met vertrouwen tegemoet. Op basis van wat we dan van KLM horen zal, in overleg met financieel economische deskundigen van FNV Bondgenoten, onze inzet worden bepaald bij de hervatting van de CAO-onderhandelingen vanaf 1 april 2012.

Redactie Cabin Pressure

Open, eerlijk, daadkrachtig, democratisch en professioneel!

Meld je aan voor het introductielidmaatschap via de website! Lees meer over de voordelen van het lidmaatschap op onze website.