Skip to main content

Interessante nevenfuncties in groepscommissie en ondernemingsraad

27 september 2018

In het voorjaar van 2019 vinden er weer verkiezingen plaats voor de groepscommissie (GC31) en de KLM ondernemingsraad (OR). Na de succesvol verlopen verkiezingen van 2016 is FNV Cabine ook nu weer enthousiast van de partij. Wij zijn daarom op zoek naar gedreven collega’s in alle functies en (deeltijd)percentages die zich in de GC of OR als nevenfunctionaris voor de belangen van het KLM-(cabine)personeel willen inzetten.

Medezeggenschap: een belangrijk instrument

Een GC- of OR-lidmaatschap is een verantwoordelijke en serieuze taak, want je vertegenwoordigt duizenden collega’s. Alle informatie over het medezeggenschapsbestel bij KLM kun je vinden op www.MyKLM.org → KLM organisatie → Ondernemingsraadbestel.

Ondernemingsraad

De OR spreekt met de KLM-directie over onderwerpen die, over het algemeen, het gehele bedrijf raken. Denk daarbij aan de organisatiestructuur, grote investeringen en strategie. De OR bestaat uit 25 leden en 18 plaatsvervangers, afkomstig uit alle bedrijfsonderdelen van KLM. Zij zijn door 7 verschillende vakbonden, waaronder FNV Cabine, kandidaat gesteld.

Groepscommissie 31

De GC bestaat uit 20 leden die door FNV Cabine en VNC kandidaat zijn gesteld en door het cabinepersoneel zijn gekozen. Ook nemen er 3 collega’s zitting in die het grondpersoneel van Inflight Services vertegenwoordigen. In de groepscommissie komen zaken aan de orde die specifiek voor Inflight Services gelden en dus direct met je eigen werk aan boord te maken hebben. Er wordt bijvoorbeeld gesproken over wijzigingen in de werkmethodiek en vaststelling van de schema’s.

Tijdsbesteding

Om je een idee te geven. Een nevenfunctie in de medezeggenschap kan in alle (deeltijd)percentages worden gedaan en kost je, afhankelijk van je inzet, ongeveer één week per maand. Je doet dit hoofdzakelijk in KLM-tijd, in plaats van vliegen. De vrije dagen die voortkomen uit deze ‘kantoordagen’ worden berekend aan de hand van je vliegpercentage. De zittingstermijn is drie jaar, van juni 2019 tot juni 2022.

Ondersteuning door FNV Cabine

Als je je opgeeft als kandidaat voor de groepscommissie of de ondernemingsraad, dan gooien we je natuurlijk niet zomaar in het diepe. FNV Cabine verzorgt vooraf en tijdens de zittingsperiode trainingen over medezeggenschap die je een goede basis geven voor het GC- of OR werk. Ook hebben we maandelijks een overleg met onze OR- en GC-leden om onderling informatie uit te wisselen.

Hoe meer stemmen, hoe meer invloed in de medezeggenschap!

Ben je lid van FNV Cabine of overweeg je een lidmaatschap? Ben je iemand die communicatief vaardig is? Zoek je verdieping in je werk aan boord? Houd je je graag bezig met zaken die jou en je collega’s direct raken en heb je interesse? Stuur dan voor 31 oktober 2018 een e-mail naar info@fnvcabine.nl met daarin een korte omschrijving van jezelf (functie, vliegervaring en eventuele andere relevante ervaring) en je motivatie om je kandidaat te stellen. Doen! Ook vragen over deze nevenfuncties zijn via dit e-mailadres van harte welkom. Binnen korte tijd zal er een selectie van kandidaten plaatsvinden.

We kijken uit naar je reactie!

Redactie FNV Cabine

Nog geen lid van FNV Cabine, maar wil je ook invloed? Meld je dan nu aan voor het introductielidmaatschap via www.fnvcabine.nl

Open, eerlijk, daadkrachtig, democratisch en professioneel!