Skip to main content

FNV Cabine kijkt verder!

04 december 2018

FNV Cabine is de professionele cabinebond voor en door vliegende collega’s. Wij willen alle nieuwe leden die zich na de invoering van de -1 CA cao-afspraak bij ons hebben aangesloten van harte welkom heten! Bij FNV Cabine worden belangrijke besluiten ter stemming voorgelegd aan alle leden. Zij bepalen dus zelf de koers en visie die ze willen volgen. Daarnaast bieden we ook professionele individuele hulp aan onze leden en hebben we via de landelijke FNV organisatie een bredere blik op de luchtvaart. Er valt dus iets te kiezen!

Professionele hulp door vliegende collega’s

De helpdesk van FNV Cabine is 24/7 bemand door goed opgeleide cabinecollega’s. Zij beantwoorden dagelijks vragen van onze 2000 leden over bijvoorbeeld de cao, aanpassingen in het rooster, vervelende situaties die zich hebben voorgedaan aan boord en re-integratie na een periode van ziekte. Deze online helpdesk is te bereiken via info@fnvcabine.nl. Waar nodig schakelt de helpdesk de deskundigheid van FNV juristen in, zoals bij arbeidsconflicten of bij advisering over uitdiensttreding op basis van de vrijwillige vertrekregeling (VVR). Verder kun je elk voorjaar op 500 invulservicepunten in het hele land terecht voor hulp bij het invullen van je belastingaangifte. Het Dagelijks Bestuur van FNV Cabine (allen vliegende collega’s, bijgestaan door een professionele FNV- bestuurder) overlegt maandelijks met vertegenwoordigers van Inflight Services over individuele cases. Deze bemiddeling door FNV Cabine leidt vaak tot goede maatwerkoplossingen.

Breder dan vliegen alleen

FNV Cabine is onderdeel van FNV, de grootste vakbond van Nederland, de grootste vakbond op Schiphol en de grootste vakbond KLM breed. Naast cabine- en grondpersoneel bij KLM en Transavia, zijn ook werknemers bij afhandelingsbedrijven, Axxicom en de beveiliging aangesloten. FNV is daarom een stevige gesprekspartner in Den Haag. Op woensdag 28 november jl. was FNV als stakeholder uitgenodigd in de Tweede Kamer bij een hoorzitting over veiligheidsaspecten en arbeidsomstandigheden in de luchtvaart. Wij hebben geschetst dat de wens van consumenten om zo goedkoop mogelijk te vliegen, in combinatie met de marktwerking op Schiphol, leidt tot druk op de kosten. Alle bedrijven in de luchtvaart, inclusief KLM, zijn daarom gericht op het naar beneden brengen van de loonkosten. Het meest extreme voorbeeld daarvan hebben we gezien bij Ryanair op hun basis in Eindhoven. Maar ook het bezuinigingsakkoord tussen KLM en VNC is daar een voorbeeld van. Eerlijke concurrentie in de luchtvaart is van groot belang voor het KLM cabinekorps. Om de negatieve spiraal te doorbreken heeft FNV onder andere gepleit voor sociale vestigingseisen voor bedrijven die actief zijn op onze luchthavens en om sociale criteria te verbinden aan het uitgeven van slots. Dit al langer bestaande FNV idee wordt door steeds meer partijen omarmd. De kans is groot dat de Tweede Kamer binnenkort de Ministers van I&W en SZW gaat vragen het voorstel van FNV verder uit te werken.

Ledenkortingen

Naast de inzet van alle gedegen knowhow op het gebied van luchtvaart in het algemeen en KLM Cabine in het bijzonder, kun je als lid van FNV Cabine gebruik maken van veel ledenvoordeel. Goed voor je portemonnee. Zo krijg je bijvoorbeeld forse kortingen bij Univé verzekeringen, Greenchoice energie, Kras vakanties, T-Mobile, KwikFit en nog vele andere bedrijven. Kijk voor uitgebreide informatie op www.ledenvoordeelfnv.nl. Ook daarom ben je lid van FNV Cabine!

Redactie FNV Cabine

Nog geen lid van FNV Cabine, maar wil je ook invloed? Meld je dan aan voor het introductielidmaatschap via www.fnvcabine.nl

Open, eerlijk, daadkrachtig, democratisch en professioneel!