Skip to main content

Uitnodiging: cao ledenbijeenkomsten

19 juli 2019

FNV Cabine organiseert bijeenkomsten voor leden op 29 juli en 1 augustus. Wij nodigen je van harte uit om je te laten informeren over het geklapte cao-proces en om mee te denken over de vraag: “hoe nu verder?” KLM viert 7 oktober haar 100-jarig bestaan. Deze respectabele leeftijd heeft zij in goede gezondheid kunnen bereiken door de inzet en de offers van haar medewerkers. Uit het KLM loonbod en de gevraagde besparing op de B787-10 blijkt echter geen enkele waardering voor de medewerkers. Het is toch ondenkbaar een 100-jarig feestje te vieren zonder goede cao?

 

Loonbod van KLM is achteruitgang

Na jarenlange kostenbesparingen zijn er de afgelopen jaren bij KLM recordwinsten geboekt. Wij hebben daar als cabinepersoneel fors aan bijgedragen, door onder andere een jarenlange nullijn in salaris en door besparingen op allerlei fronten, waarbij de -1 CA op de gehele ICA-vloot natuurlijk de pijnlijkste is. In 2018 was KLM’s operationele resultaat zelfs meer dan 1 miljard euro. De cijfers liegen er niet om. De huidige inflatie is bijna 3% en de cao-lonen stijgen gemiddeld met bijna 3% per jaar. De directie biedt voor de KLM cao met een looptijd van 16 of zelfs 20 maanden echter een structurele loonsverhoging van 1% en 1,25%. Dit komt neer op een achteruitgang in koopkracht!

KLM wil ook besparen op de CBS van de B787-10

De cao gaat ook over andere zaken dan loon. Ook hier is de waardering van KLM richting cabine ver te zoeken. De verbeteringen in de cao moeten we zelf betalen. Zo wil KLM in het cao-akkoord opnemen dat vanaf volgend jaar de B787-10 met 10 bemanningsleden wordt gevlogen zonder seatblockers in de C-class. De volgende -1 CA! Hoe de bemanning aan boord wordt ingedeeld, wie waar werkt, het maakt de onderhandelaars van KLM niet uit, als we op deze manier maar inleveren en de productiviteit wederom verhogen.

Uitnodiging ledenbijeenkomsten

Wij praten je graag persoonlijk bij over de stukgelopen cao-onderhandelingen en willen samen met jou bepalen hoe we uiteindelijk een goed cao-resultaat gaan bereiken Op 29 juli en 1 augustus organiseert FNV Cabine om 15:00 uur ledenbijeenkomsten op ons kantoor aan de Derkinderenstraat in Amsterdam. Aanmelden kan via info@fnvcabine.nl. Bij de bevestigingsmail is een routebeschrijving toegevoegd.

Ben je nog geen lid en wil jij ook invloed op jouw cao? Dit is hét moment om lid te worden van FNV Cabine!

Cao-delegatie FNV Cabine

Nog geen lid van FNV Cabine, maar wil je ook invloed? Meld je dan aan voor het introductielidmaatschap via www.fnvcabine.nl!

Democratisch, vernieuwend en eerlijk!