Skip to main content

KLM niet bereid tot fatsoenlijke cao: overleg geklapt!

12 juli 2019

Op 11 en 12 juli stonden dag 7 en 8 van de cao-onderhandelingen gepland tussen KLM en alle vakbonden van grond, cockpit en cabine. Namens FNV Cabine waren daarbij aanwezig Birte Nelen, Dorien Visser, Peter Steinbach en Huib den Ouden. Helaas draaiden de onderhandelingen op 11 juli al snel uit op een afgebroken start. Dankzij de tomeloze inzet van de werknemers de afgelopen jaren, bereikt KLM op 7 oktober as. de 100-jarige leeftijd in uitstekende financiële gezondheid. Als het aan de KLM-directie ligt profiteert het personeel daar echter niet van mee!

Wat biedt KLM op loon?

KLM heeft de bonden twee concrete voorstellen gedaan in dit jubileumjaar na twee uiterst succesvolle jaren met recordwinsten.

Voor een cao van 20 maanden:

  • 1% salarisverhoging per 1 juli 2019;
  • 1,25% salarisverhoging per 1 april 2020;
  • Eénmalig 2x €500,-.

Voor een cao van 12 maanden:

  • 1% salarisverhoging per 1 juli 2019;
  • 0,7% salarisverhoging per 1 februari 2020;
  • Eenmalig 2x €300,-.

Koopkrachtverlies

Woordvoerder Birte Nelen: “Dit zijn onacceptabele voorstellen die zelfs leiden tot koopkrachtverlies. Bovendien ligt de eis van KLM om vanaf 1 januari 2020 met 10 bemanningsleden de B787-10 te vliegen met een configuratie van 38C/306M ook nog op tafel.” FNV Cabine eist van KLM, als één van de grootste Nederlandse werkgevers, dat het bedrijf haar verantwoordelijkheid neemt. FNV Cabine eist een substantieel hoger loonbod van KLM, voordat er verder wordt gesproken.

Gezamenlijk statement

Kort na het klappen van het overleg hebben de bonden in gezamenlijkheid een brief aan de KLM-directie gestuurd waarin de gang van zaken wordt betreurd. In deze brief wordt aan het bedrijf de oproep gedaan om een duidelijke en substantiële beweging te maken op haar structurele loonruimte om weer beweging in het overleg te krijgen. KLM is nu aan zet om een hete zomer te voorkomen.

Cao-delegatie FNV Cabine

Nog geen lid van FNV Cabine, maar wil je ook invloed? Meld je dan aan voor het introductielidmaatschap via www.fnvcabine.nl! 

Democratisch, vernieuwend en eerlijk!