Skip to main content

Bonden zetten stap, KLM maakt pas op de plaats

10 juli 2019

Het cao-overleg van dinsdag 9 juli tussen KLM en vakbonden van cabine, grond en cockpit heeft de verhoudingen verder op scherp gezet. FNV Cabine woordvoerder Birte Nelen: ‘De vakbonden hebben een gezamenlijke stap gezet richting de KLM onderhandelaars. We hebben het overleg afgesloten met een eensluidende boodschap: wij verwachten van KLM een beweging op de duur van de cao en op loon’.

KLM houdt vast aan laag loonbod

Ondanks de stap die de bonden hebben gezet, wil KLM geen millimeter bewegen als het over loon gaat. Het oorspronkelijke KLM voorstel om een minimale cao af te sluiten voor 16 maanden is voor ons volstrekt onacceptabel.

Vakbonden trekken samen op

Een goede cao voor álle KLM'ers, die recht doet aan de offers van de afgelopen jaren is het gezamenlijke doel van de bonden. Wij hebben dan ook een eensgezind voorstel gedaan over loonsverhoging en looptijd. Ook hebben we unaniem laten weten niet mee te zullen werken aan studies naar bezuinigingen bij cabine, grond en cockpit als voorschot op eventueel zwaar weer in de toekomst. FNV Cabine bestuurslid Dorien Visser: ‘We hebben KLM laten weten dat het bespreken van mogelijke bezuinigingen op de ICA WRR een onbegaanbaar pad is’. Dat is nu door KLM van tafel gehaald.

CBS van B787-10 als ‘betaling’

KLM is bereid om afspraken te maken over een aantal concrete voorstellen van de cabinebonden. Daar moet dan wel een forse betaling tegenover staan. KLM eist namelijk dat de cabinebonden per 1 januari 2020 akkoord gaan met vliegen van de B787-10 met 10 cabineleden op een configuratie van 38C/306M. Dit staat haaks op de werkdruk verlagende maatregelen die FNV Cabine heeft voorgesteld.

Deze week, te weten op 11 en 12 juli, zijn de laatst geplande onderhandelingsdagen. Het moment van de waarheid nadert!

Cao-delegatie FNV Cabine

Nog geen lid van FNV Cabine, maar wil je ook invloed? Meld je dan aan voor het introductielidmaatschap via www.fnvcabine.nl! 

Democratisch, vernieuwend en eerlijk!