Skip to main content

Cao-onderhandelingen naderen kritieke fase

04 juli 2019

Het zal weinigen van jullie zijn ontgaan dat de cao-onderhandelingen in volle gang zijn. Aankomende week wordt spannend, gezien de insteek van KLM. Op 1 en 3 juli spitsten de onderhandelingen zich toe op de specifieke cao-onderwerpen bij Inflight Services. Bestuurder Birte Nelen en bestuursleden Peter Steinbach, Huib den Ouden en Dorien Visser namen deel namens FNV Cabine. De voorstellen uit de cao-inzet van FNV Cabine zijn uitgebreid besproken. Duidelijk is geworden dat KLM en de cabinebonden helaas nog ver uit elkaar liggen.

ICA WRR en CBS 787-10
KLM hield vast aan haar voorstel om gedurende de looptijd van de nog af te sluiten cao gezamenlijk een studie te doen naar het aanpassen van de ICA WRR om deze ‘efficiënter’ te maken. Tijdens het overleg bleek dat KLM in die studie voorwerk wil doen om in tijden van recessie een bezuinigingsplan klaar te hebben dat op commitment van de cabinebonden kan rekenen. Inleveren op de ICA WRR is echter onbespreekbaar voor FNV Cabine! Aan een studie met deze intentie zullen wij onze medewerking dan ook niet verlenen. KLM gaf verder aan dat er ruimte is om afspraken te maken over onder andere compensatie van de Nevenopdracht Gratis, over een studie naar ziekteverzuim en over modernisering van het promotiebeleid. In ruil hiervoor zouden wij akkoord moeten gaan met een B787-10 operatie met 10 bemanningsleden. De bekende sigaar uit eigen doos. FNV Cabine heeft het overleg afgesloten met de conclusie dat KLM overvraagt.

Erop of eronder
Op 9, 11 en 12 juli worden de onderhandelingen hervat, waarbij ook cockpit en grond aanwezig zijn. De cabinebonden lijken vooralsnog op één lijn te zitten. Volgende week zal duidelijk worden of KLM blijft vasthouden aan haar eisen. Dan zal ook blijken of er bij KLM bereidheid is het magere loonbod van 1% per 1 juli 2019 en 1,25% per 1 april 2020 voor een cao van 16 maanden fors te verbeteren. Blijf de ontwikkelingen volgen op de Facebookpagina van FNV Cabine. Voor vragen zijn wij 24/7 bereikbaar via info@fnvcabine.nl.

Cao-delegatie FNV Cabine

Nog geen lid van FNV Cabine, maar wil je ook invloed? Meld je dan aan voor het introductielidmaatschap via www.fnvcabine.nl!

Democratisch, vernieuwend en eerlijk!