Skip to main content

Q&A en infosessies eindbod KLM

02 oktober 2019

In de vroege ochtend van dinsdag 1 oktober heeft KLM een eindbod neergelegd voor een nieuwe cao voor cabinepersoneel. De komende periode willen wij gebruiken om in alle transparantie toelichting te geven op de inhoud van dit eindbod. Vervolgens is het woord aan jullie, de leden van FNV Cabine, jullie bepalen uiteindelijk of het eindbod wordt geaccepteerd.

Laat je informeren!

Uiteraard leven er vragen over het voorstel en wil iedereen weten wat er precies door KLM wordt geboden. De veelgestelde vragen en antwoorden hebben wij uitgewerkt in één document: klik hier voor de Q&A. Daarnaast organiseren we interactieve infosessies, waarbij wij samen met jullie het eindbod van KLM uitgebreid doorspreken. Je bent van harte welkom op 8, 9 en 15 oktober om deel te nemen.

Een eindbod, wat betekent dat?

Op 14 september 2019 heeft KLM een eindbod neergelegd op loon en looptijd: een cao van 1 juni 2019 t/m 28 februari 2022 met in totaal 7% loonsverhoging. Wij vinden het loonbod van KLM slecht.

Op 1 oktober 2019 heeft KLM hier inhoudelijke voorstellen voor het cabinepersoneel aan toegevoegd, onder meer over vrije tijd, werkdrukverdeling en roosters. Wij hebben deze voorstellen vergeleken met onze inzet van mei 2019 en zijn positief over de inhoudelijke voorstellen van KLM.

Het pakket op loon én inhoudelijke voorstellen vinden wij in zijn totaliteit voldoende om voor te leggen via een digitale ledenraadpleging. Onze leden hebben het laatste woord, zo werkt de democratie bij FNV Cabine. Tijdens deze ledenraadpleging kunnen leden vóór of tegen stemmen. Als het eindbod wordt afgewezen, leidt dat onherroepelijk tot acties. Een stem tegen het voorstel wat er nu ligt is dus een stem vóór actievoeren!

In gesprek met de cao-delegatie? Kom naar de infosessies

De FNV Cabine infosessies vinden plaats op 8, 9 en 15 oktober van 13.00 tot 15.00 uur op het kantoor van FNV Cabine in Amsterdam. Je kunt je aanmelden via info@fnvcabine.nl. Mocht je niet in de gelegenheid zijn een infosessie bij te wonen, neem dan voor vragen over het KLM eindbod contact op met onze helpdesk via hetzelfde emailadres info@fnvcabine.nl.

De uitnodiging voor de digitale ledenraadpleging volgt zo spoedig mogelijk na de eerste infosessies. Iedere cabinecollega die voor de sluitingsdatum van de ledenraadpleging lid wordt van FNV Cabine, kan meestemmen.

Cao-delegatie FNV Cabine

Peter Steinbach (voorzitter en Purser), Huib den Ouden (secretaris en Purser), Dorien Visser (bestuurslid en Senior Purser), Annemiek van de Weg (bestuurslid en éénbander) en Birte Nelen (vakbondsbestuurder)

Nog geen lid van FNV Cabine, maar wil je ook invloed? Meld je dan aan voor het introductielidmaatschap via www.fnvcabine.nl!

Democratisch, Vernieuwend, Eerlijk!