Skip to main content

Cabineoverleg van 6 maart 2020

07 maart 2020

Op vrijdag 6 maart vond het reguliere cabineoverleg plaats. Namens FNV Cabine was onze bestuurder/onderhandelaar Birte Nelen aanwezig. Het Dagelijks Bestuur werd vertegenwoordigd door Dorien Visser, Annemiek van de Weg en Huib den Ouden. Hieronder de hoofdpunten.

Update coronavirus en planning

KLM heeft een presentatie gegeven met betrekking tot de stand van zaken op dit moment, waarbij werd aangegeven dat ontwikkelingen zich in snel tempo opvolgen. Met betrekking tot de bedrijfsbrede communicatie worden de richtlijnen van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) gevolgd.

Algemeen

Als gevolg van de brandhaarden in China, Iran, Zuid Korea en Italië zijn er door KLM verschillende maatregelen genomen, zoals Corona kits, desinfecterende handgel en mondkapjes op de gehele vloot of op specifieke bestemmingen. Er is een groot aantal, continu wijzigende, inreis-restricties van vele overheden voor crew (en passagiers). Dagelijkse updates daarvan worden onder andere gedaan via de Newsapp.

Planning

Op dit moment is er een grote overcapaciteit voor zowel Nederlandse als Chinese crew. Er worden verschillende instrumenten ingezet om deze effecten te beheersen. Daarbij kun je bijvoorbeeld denken aan tijdelijk minderwerk, opname onbetaald verlof, schuiven met JV, afbouwen tellerstanden en uitstel van instroom. Het is in deze situatie voor KLM moeilijk om voor de komende periode betrouwbare schattingen te doen voor in-, en doorstroom.

Opening luchthaven Lelystad versus groei KLM

Te gast was Klaas Jeroen Terwal van KLM Public Affairs, die ons een inkijkje gaf in de Haagse keuken. Zoals je weet is garantie op goede werkgelegenheid bij KLM sterk afhankelijk van het aantal vliegbewegingen in Nederland. De opening van luchthaven Lelystad speelt daarbij een belangrijke rol. De vertraging hiervan heeft een negatief effect op de groei van KLM. In het regeerakkoord is afgesproken dat vliegveld Lelystad open gaat. Deze politieke afspraak staat onder druk door de klimaatdiscussie, gevolgd door de stikstofcrisis. Met name coalitiepartijen D66 en ChristenUnie maken terugtrekkende bewegingen. KLM heeft de cabinebonden gevraagd of wij elkaar kunnen versterken om de werkgelegenheid bij KLM te waarborgen.

Implementatie cao

Op elk cabineoverleg wordt een overzicht ‘implementatie onderwerpen cao 2019-2022’ geagendeerd. De belangrijkste zaken waar momenteel de focus op ligt zijn:

  • De uitvoering van het DI-budget;
  • Crew informeren bij opsturen (XXDHC);
  • De vrijwillige vertrekregeling (VVR);
  • De vernieuwde promotieprocedure;
  • Rooster week 3 en 4 bij ziekte;
  • Afmeldtijd.

Op 26 maart aanstaande vindt het volgende cabineoverleg plaats. Wij hopen je dan nader te kunnen informeren over bovenstaande onderwerpen.

All about the money

KLM maakte excuses voor het onduidelijke proces en de zeer late berichtgeving omtrent uitbetaling van de eenmalige uitkering van €375,- (bij een fulltime dienstverband) die in de cao is afgesproken. Deze uitkering wordt uitbetaald met de salarisuitbetaling van maart. Verder meldde het bedrijf ons dat iedere werknemer in april een persoonlijke brief ontvangt met specifieke informatie over de winstdeling over boekjaar 2019. De uitbetaling van de winstdeling vindt plaats in april, separaat van de salarisuitbetaling.

Nogmaals: promotiekansen

Zoals eerder gecommuniceerd is er ruimte voor promotie naar de functie van Purser. Heb je de ambitie om door te stromen? Ga dan snel aan de slag met je talen en geef je op voor de ABC managementmodules! Van 2 t/m 13 maart staat er een pop-up-store “development” in het BMC waar je van 10.00 uur tot 18.30 uur terecht kunt met al je vragen.

Redactie FNV Cabine

Nog geen lid van FNV Cabine, maar wil je ook invloed? Meld je dan aan voor het introductielidmaatschap via www.fnvcabine.nl