Skip to main content

Cabineoverleg van 30 januari 2020

30 januari 2020

Donderdag 30 januari vond het reguliere cabineoverleg plaats. Namens FNV Cabine was onze bestuurder/onderhandelaar Birte Nelen aanwezig. Het Dagelijks Bestuur werd vertegenwoordigd door voorzitter Peter Steinbach, Dorien Visser, Annemiek van de Weg en Huib den Ouden. Hieronder de hoofdpunten.

Protocol ondertekend

Na zeven maanden van onderhandelen vond tijdens dit overleg het uiteindelijke slotakkoord plaats: de ondertekening van het cao-protocol 2019-2022 door KLM, FNV Cabine en VNC. Vanaf dit moment gaan partijen invulling geven aan de afspraken die daarin zijn vastgelegd. Het overzicht ‘implementatie onderwerpen cao 2019-2022’ staat vanaf nu op elk cabineoverleg geagendeerd. FNV Cabine stond kort stil bij de duidelijke uitslag van de ledenraadpleging en staat in de startblokken om aan de slag te gaan!

30 01 2020

Coronavirus

KLM heeft een toelichting gegeven op de stand van zaken. Er is een zogenaamd contingency-team samengesteld met vertegenwoordigers uit alle geledingen binnen KLM, waaronder Inflight Services. Dit team komt tenminste éénmaal per dag bijeen om het beleid ten aanzien van het coronavirus te bepalen. Ook worden alle besluiten voor wijzigingen in de operatie hier genomen. Daarbij laat het team zich leiden door het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), die op constante basis de feitelijke risico’s vaststelt. Volgens KLM is er zeker ook oog voor emoties binnen het korps. Zo worden binnenkomende crews van stations waarvan de operatie is opgeschort opgevangen. Verder zijn er extra MCC’s en collega’s van KLM Health Services aanwezig op het BMC.

Wij hebben aangegeven dat zorgvuldigheid én snelheid in de communicatie de hoogste prioriteit moet krijgen. Het wekt voor medewerkers geen vertrouwen wanneer ze de ontwikkelingen via de pers moeten vernemen in plaats vanuit KLM zelf. KLM heeft aangegeven daar strak op te zullen sturen bij woordvoering. Desgevraagd gaf het bedrijf ook aan om, zoals gebruikelijk, op individueel niveau maatwerk te zullen leveren indien de situatie daarom vraagt.

N.b.: Inmiddels is na het overleg bekend geworden dat, na de eerdere opschorting van alle vluchten op Chengdu, Hangzou en Xiamen, aanstaande zondag (tot 9 februari) de laatste dienstregeling wordt uitgevoerd op Beijing en Shanghai.

Extra handjes op de Boeing 787-10

Zoals vastgelegd in onze kersverse cao zal de B787-10 met een cabinebemanningsamenstelling (CBS) van 11 crewleden in plaats van 10 worden gevlogen. Vanaf 17 februari worden de seatblocks in de C-class verwijderd en zullen er 3 tweebanders tewerkgesteld worden in de C-class. Vanaf 17 februari tot aan de zomerdienstregeling eind maart is Atlanta de enige Anytime For You (AFY) bestemming die met de B787-10 wordt aangevlogen. Onderdeel van de cao-afspraak om de B787-10 met een CBS van 11 crewleden te vliegen, is de afspraak dat het AFY product op deze machine wordt aangepast tot een vereenvoudigde, werkbare service. Ten einde een werkbaar AFY product te ontwikkelen voor 38 C-class passagiers met 3 CA’s en een niet al te ruime galley, zullen onze vertegenwoordigers in de Groepscommissie (CIST) met de WBC experts van KLM om tafel gaan. Vooralsnog staan er voor de zomerdienst geen AFY bestemmingen gepland met de B787-10. Uiteraard volgen wij de ontwikkelingen aangaande dit onderwerp op de voet.

Promotiekansen

KLM signaleert een dalende interesse voor promotie naar de functie van Purser. Dat vertaalt zich momenteel in onvoldoende animo voor de ABC managementmodules. Ben je minimaal drie jaar in dienst en heb je ambitie om door te stromen? Ga dan snel aan de slag met je talen, geef je op voor MPI en aansluitend voor de ABC managementmodules! Je MCC kan je er alles over vertellen.

Planning

Tenslotte is de planningstand met ons gedeeld. In het eerste halfjaar van 2020 is een aanname gepland van 166 nieuwe collega’s. Dat betreft 126 Nederlandse CA’s, 28 KLC collega’s en 12 Asian Cabin Crew. Daarnaast is er een doorstroom naar de functie van tweebander voorzien van 120. KLM verwacht in het eerste halfjaar 48 promoties naar de functie van Purser en eveneens 48 promoties naar die van Senior Purser.

Redactie FNV Cabine

Nog geen lid van FNV Cabine, maar wil je ook invloed? Meld je dan aan voor het introductielidmaatschap via www.fnvcabine.nl 

Democratisch, Vernieuwend, Eerlijk!