Skip to main content

Overleg over uitvoering toekenning JV-dagen afgerond

30 april 2020

Zoals jullie weten zijn er voor cabine tijdelijke, aanvullende maatregelen afgesproken om de klappen van de coronacrisis op te vangen. Het principeakkoord ‘tijdelijke noodmaatregelen’ is democratisch aan de leden voorgelegd en ruim omarmd. Eén van de maatregelen is dat alle collega’s 7 dagen éxtra zomerverlof krijgen ingepland. Deze dagen komen ten laste van het wintersaldo 2020/2021. De uitwerking ervan heeft even geduurd, omdat bleek dat er voor een aantal collega’s haken en ogen zaten aan de maatregel. Het overleg over de uitvoering is vandaag succesvol afgerond.

Zorgvuldige uitwerking

In een tijd waarin er zoveel onzekerheid is over onze arbeidsvoorwaarden en werkgelegenheid, lijkt het misschien onnodig vertragend om zo lang overleg te voeren over deze uitvoeringsafspraken over het vervroegen van JV-dagen. Voor de grootste groep collega’s levert de uitvoering geen problemen op. Toch wil het dagelijks bestuur van FNV Cabine in alle zorgvuldigheid de gevolgen van afspraken goed narekenen en de uitvoering ervan in detail vastleggen, juist om onduidelijkheid en discussie in een later stadium te voorkomen. Het betrof in dit geval een afwijking in dagen voor twee groepen collega’s: degenen die al eerder vrijwillig zomerverlof naar voren hebben gehaald én collega’s met een startsaldo van minder dan 14 dagen.

Wat is er nu anders dan andere jaren?

Winter JV loopt van 1 oktober tot en met 30 april en is afhankelijk van een aantal factoren: je jaarrecht (zie Roster FAQ op my.klm.com: wat is mijn jaarrecht), percentagewijzigingen en opgenomen non-activiteit/ouderschapsverlof. Op 1 mei wordt het nieuwe jaarrecht bijgeschreven op de JV-teller. Zomerverlof loopt van 1 mei tot en met 30 september en bestaat, conform onze cao, uit minimaal 21 kalenderdagen. Doordat er 7 dagen naar voren worden gehaald, zal het saldo van je winter-JV lager uitvallen dan je gewend bent. Dit is voor vrijwel iedereen niet lager dan 14 dagen.

Voorkeur opgeven

Iedereen kan zijn of haar voorkeur voor de 7 aangesloten dagen aangeven via een webformulier, zodat het verlof zoveel mogelijk wordt toegekend in de gewenste periode. Het formulier zal vanaf volgende week 10 dagen openstaan, waarna KLM de toewijzing zal doen voor de periode van 1 juni t/m 15 juli 2020. De publicatie van het verlof vindt plaats in de week volgend op de sluitingsdatum. Gezien de bijzondere omstandigheden van de afspraken, is Partnerlink niet van toepassing. KLM verwacht dat zij, vanwege de lage productie, veelal aan de voorkeur van werknemers zal kunnen voldoen. KLM zal via de Nieuwsapp en via een Q&A communiceren over de uitvoering van deze maatregel.

Collega’s die vrijwillig verlof al naar voren hebben gehaald

Er zijn zo’n 150 collega’s die eerder dit jaar vrijwillig vakantiedagen uit het winter JV 2020/2021 naar voren hebben gehaald. Zij hebben feitelijk al aan de afspraak voldaan. Gezamenlijk is daarom besloten dat deze groep wordt uitgesloten van de collectieve afspraak.

Overige collega’s met minder dan 14 dagen startsaldo

Voor collega’s die door het naar voren halen van de 7 JV-dagen een winter JV saldo van minder dan 14 dagen krijgen, wordt de teller aangevuld tot 14 dagen.Collega’s die zonder uitvoering van deze JV-maatregel al een winter JV saldo van 14 dagen of minder zouden hebben gehad, krijgen deze 7 ingedeelde dagen volledig gecompenseerd. Hun wintersaldo blijft hiermee gelijk.

Wij hopen jullie hiermee inzicht te hebben gegeven in de procedure en de uitvoering van de verplaatsing van ons verlof. Mochten er na het lezen van de KLM communicatie nog vragen zijn, stuur dan een mail naar onze Helpdesk. Wij adviseren je graag!

Redactie FNV Cabine

Ben jij nog geen lid van FVN Cabine of ken je collega’s die nog geen lid zijn? Meld je dan nu aan voor het introductielidmaatschap via www.fnvcabine.nl 

Democratisch, Vernieuwend, Eerlijk