Skip to main content

Spoedoverleg over commitment na 2022

30 oktober 2020

Vandaag, 30 oktober 2020, zijn alle bonden door KLM uitgenodigd voor spoedoverleg. KLM heeft ons laten weten dat de huidige looptijden van de arbeidsvoorwaardelijke afspraken voor de minister in deze vorm niet acceptabel zijn. Minister Hoekstra is bereid om de staatslening en –garanties te verstrekken aan KLM, mits in alle drie de domeinen een commitment-clausule wordt vastgelegd. Deze commitment-clausule houdt voor cabine in dat wij ook na afloop van 2022 afspraken maken over de arbeidsvoorwaardelijke bijdrage, voor de duur van de staatssteun. Pieter Elbers heeft een dringend beroep gedaan op alle bonden om dit te accepteren en morgen voor 12:00 uur te reageren. FNV Cabine wil KLM door deze crisis heen helpen en neemt het opnemen van dit commitment in het protocol zeer serieus in overweging.

Looptijd arbeidsvoorwaarden

KLM heeft op 14 september bij de cabinebonden aangegeven dat zij een looptijd tot en met het jaar 2022 overeen wilde komen. Reden hiervoor is dat de vliegers grote voorkeur hadden om een kortere looptijd af te spreken. Nu blijkt dat het ministerie de looptijden als te kort heeft beoordeeld. Voor FNV Cabine staat het op nummer één dat wij het bedrijf door deze crisis heen willen helpen. De financiële steun van de overheid is hiervoor onontbeerlijk, daarom gaan wij het accepteren van deze disclaimer zeer serieus overwegen. Zoals altijd geldt dat het uitgewerkte protocol onder voorbehoud is van instemming van onze leden.

Protocoltekst nog niet afgerond

In onze nieuwsbrief van gisteren hebben wij gecommuniceerd dat de uitwerking van het protocol over de bijdrage op arbeidsvoorwaarden nog niet is afgerond. Dit staat los van de recente ontwikkeling over het commitment na 2022. Na ons onderhandelingsresultaat op hoofdlijnen voor cabine, heeft KLM in het vliegerdomein afwijkende afspraken gemaakt. Dit betreft onder andere een nog kortere looptijd en een aanvullende IPB-regeling gedurende vijf jaar. KLM heeft de cabinebonden herhaaldelijk duidelijk gemaakt dat er geen ruimte is om het cabinepersoneel tegemoet te komen en de afspraken enigszins gelijk te trekken. Gisteren hebben wij bij KLM aangegeven dat wij de protocolteksten willen afronden en voorleggen aan onze leden, maar dat er vanwege deze ongelijkheid een groot risico bestaat dat er minder draagvlak is. Dit zou nu voor een gedeelte ondervangen worden als alle partijen zich verbinden aan dit commitment.

Ledenraadpleging volgt na finalisering

Wij verwachten snel tot finalisering van het protocol te komen. Na afronding van beide protocollen vindt er een ledenraadpleging plaats over het sociaal plan en over de bijdrage arbeidsvoorwaarden. Zoals gebruikelijk organiseren wij ook infosessies om de protocollen toe te lichten. Deze zullen in verband met COVID-19 online plaatsvinden. Onze leden hebben het laatste woord.

Woensdag webinar

Er speelt zo ontzettend veel binnen ons bedrijf en wij hopen dat er snel een einde komt aan de onrust. Gisteren deelden wij de protocoltekst van het sociaal plan, vandaag zijn er ontwikkelingen op het gebied van arbeidsvoorwaarden. Tijdens ons woensdag webinar van 4 november, zullen wij bij de actuele ontwikkelingen stilstaan. Iedereen die wil deelnemen kan zich aanmelden via deze link. Deelname is gratis en exclusief voor leden van FNV Cabine.

Redactie FNV Cabine

Nog geen lid van FNV Cabine, maar wil je ook invloed? Meld je dan aan voor het introductielidmaatschap via www.fnvcabine.nl 

Democratisch, vernieuwend en eerlijk!