Skip to main content

Informatie over loon

28 juli 2022

Vandaag ontvang je het julisalaris dat verhoogd is met twee keer 2,5% looncorrectie. Dit zijn twee loonsverhogingen uit de cao die liep tot 1 maart 2022. Deze loonsverhoging ging in vanaf 1 maart 2022, dus daarom ontvang je ook een deel met terugwerkende kracht. Daarnaast ligt er een nieuw uiterste loonbod van KLM op tafel, dat als uitgangspunt dient voor de onderhandelingen in augustus voor de nieuwe cao vanaf 1 maart 2022. In deze nieuwsbrief informeren we jullie over de looncorrectie en over het loonbod voor de nieuwe cao.

Looncorrectie

Voor FNV Cabine is het erg belangrijk dat de cao 2019 – 2022 wordt afgerond zonder arbeidsvoorwaardelijke bijdrage. Dat is het geval vanaf de einddatum van de cao. Dit betekent dat er per 1 maart 2022 geen arbeidsvoorwaardelijke bijdrage meer zal zijn én dat vanaf die datum iedereen ook de twee keer 2,5% loonsverhoging ontvangt. Deze loonsverhoging is deze maand voor het eerst zichtbaar op je loonstrook. Ook wordt er met terugwerkende kracht een uitbetaling gedaan over de maanden maart, april, mei en juni. Op deze extra uitbetaling wordt loonbelasting ingehouden volgens het bijzondere tarief. Dat is gebruikelijk bij een extra loonbetaling om te voorkomen dat je een naheffing zou kunnen krijgen. In de praktijk wordt er dan vaak te veel belasting ingehouden. Mocht er te veel worden ingehouden dan krijg je dat terug met de aangifte inkomstenbelasting over het jaar 2022.

Loonbod

Eerder deze maand is er door alle KLM vakbonden onderhandeld met KLM over loon. FNV Cabine is op een rijdende trein gestapt, aangezien de onderhandelingen met cockpit en grond al maanden gaande waren. KLM heeft een uiterste bod gedaan voor een cao van één jaar, met twee keer 2% loonsverhoging met twee keer een bodem van 80 euro. Dit houdt in dat twee keer het fulltime maandsalaris met minimaal 80 euro stijgt. Dit is gunstig voor werknemers met een salaris tot 4.000 euro bruto. In een grafiek ziet dat er als volgt uit:

Afbeelding loon

 

Totaalplaatje

Het loonbod van KLM met bovenstaande loonsverhogingen komen bovenop de 2 keer 2,5% per 1 maart 2022 en het vervallen van de arbeidsvoorwaardelijke bijdrage vanaf die datum. Dit loonbod is in procenten dus hoger voor CA’s en Pursers tot en met 9 ervaringsjaren. Voor iedereen die meer verdient gaat de koopkracht ook extra vooruit doordat de arbeidsvoorwaardelijke bijdrage stopt. In augustus gaan we met KLM verder onderhandelen over de cao met een looptijd tot 1 maart 2023 met een focus op koopkrachtverbetering. Ook willen we in die periode met KLM moderniseringsvoorstellen bespreken, op basis van jullie input. Afhankelijk van het uiteindelijke totaalplaatje sluiten wij een cao-resultaat af, dat altijd aan onze leden wordt voorgelegd via een digitale ledenraadpleging.

Redactie FNV Cabine

Nog geen lid van FNV Cabine, maar wil je ook invloed? Meld je dan aan voor het introductielidmaatschap via www.fnvcabine.nl 

Democratisch, vernieuwend en eerlijk!