Skip to main content

Uitzonderlijke kwartaal- en halfjaarcijfers

02 augustus 2022

Op 1 augustus is op het KLM hoofdkantoor door CFO Erik Swelheim aan de vakbonden het resultaat van het eerste kwartaal en het eerste halfjaar van 2022 toegelicht. De cijfers werden uitzonderlijk genoemd. In een tijd waarin er sprake is van wereldwijde onzekerheden, hogere brandstofkosten, inflatie en operationele problemen, werd er een goede winst geboekt door KLM. Het goede nieuws is natuurlijk ook dat de staatslening is terugbetaald, ook al maakt KLM nog wel gebruik van de kredietfaciliteit waardoor de voorwaarden van kracht blijven. Het slechte nieuws is dat KLM vanaf dit jaar maar liefst 1,5 miljard uitgestelde loonbelasting terug moet gaan betalen.

Hoge inkomsten

Er zijn operationele problemen op Schiphol en bij KLM, waardoor er minder gevlogen kan worden dan dat er vraag is vanuit passagiers. Ook zijn de kosten hoog door de hoge kerosineprijs, het moeten omvliegen vanwege de oorlog in Oekraïne en de hoge inflatie. Tegelijkertijd zijn er ook hoge inkomsten, omdat er veel vraag is naar tickets en de hogere kosten op dit moment doorberekend kunnen worden naar passagiers. Daardoor is er in het tweede kwartaal een operationele winst van 262 miljoen geboekt, dit was in het eerste kwartaal 127 miljoen. Dat is een uitzonderlijke winst in deze onzekere tijden, KLM heeft de wind meer mee dan tegen op dit moment.

Vooruitblik

Door KLM werd aangegeven dat het moeilijk is om voor het hele jaar te bepalen hoe de cijfers zich gaan ontwikkelen. De oorlog in Oekraïne, de effecten van de hoge inflatie en de hoge kerosineprijzen zijn allemaal factoren die de toekomst onvoorspelbaar maken. Op basis van ons beeld nu zal het derde kwartaal, van juli tot en met september, ook goed zijn. Dit is altijd het beste kwartaal van KLM gezien de zomervakantie. Hoelang de inkomsten op het huidige hoge niveau blijven is de grote vraag. Ook komen er voor KLM forse kosten aan, omdat de uitgestelde inkomstenbelasting aan de overheid moet worden terugbetaald. Vanaf oktober moet er jarenlang in totaal 1,5 miljard worden betaald aan de Nederlandse overheid. Dit zijn kosten die in het noodpakket van de overheid tijdelijk uitgesteld mochten worden.

Redactie FNV Cabine

Nog geen lid van FNV Cabine, maar wil je ook invloed? Meld je dan aan voor het introductielidmaatschap via www.fnvcabine.nl 

Democratisch, vernieuwend en eerlijk!