Skip to main content

Uitnodiging ALV en update cao

25 augustus 2022

Onze jaarlijkse Algemene Ledenvergadering (ALV) staat weer voor de deur: alle leden van FNV Cabine zijn van harte welkom op 5 oktober as. De eerder gecommuniceerde ALV van 7 september is een maand verplaatst i.v.m. cao- onderhandelingen, waarover meer in deze nieuwsbrief! Tijdens deze vergadering blikken we terug en kijken we vooruit, er is ook ruimte om je inhoudelijke vragen te stellen. De ALV start op 5 oktober om 14:30 uur op ons kantoor aan de Derkinderenstraat 2 in Amsterdam, je kunt gratis parkeren op het terrein, tevens is ons kantoor op loopafstand van station Lelylaan. Aanmelden kan via onze online Helpdesk.

Minimaal 160 euro bruto maandelijkse loonsverhoging

Op 13 juli hebben we met de acht KLM vakbonden gezamenlijk met KLM onderhandeld over de cao’s met ingangsdatum 1 maart 2022. In deze geslaagde onderhandeling zijn twee loonsverhogingen afgesproken voor de cao’s met een looptijd van één jaar. Twee keer 2% loonsverhoging met tweemaal een minimumbedrag van 80 euro, per 1 oktober 2022 en per 1 maart 2023. Dit betekent dat iedereen met een salaris tot 4.000 euro bruto er met beide verhogingen (veel) meer dan 4% op vooruit gaat, het startsalaris stijgt in z’n totaliteit ongeveer 7%. De bodem van 160 euro bruto (2 x 80 euro) is gunstig voor alle CA’s en voor Pursers tot en met 9 ervaringsjaren. Voor een deel van het kader dat sinds oktober 2020 heeft ingeleverd, geldt dat de arbeidsvoorwaardelijke bijdrage stopt vanaf 1 maart 2022. Dit heeft een groot effect op het salaris van met name de Senior Pursers. Voor alle duidelijkheid: deze loonsverhogingen komen bovenop de 2 keer 2,5% uit de oude cao met looptijd tot 1 maart 2022.

Cao-overleg in september

Begin september starten de inhoudelijke gesprekken over de cao voor het KLM cabinepersoneel. Deze cao zal een looptijd hebben van één jaar, waardoor er beperkte ruimte is voor nieuwe inhoudelijke afspraken. We willen de loonsverhogingen die in juli zijn uit onderhandeld verzilveren en we willen concrete cao-afspraken maken. Daarnaast willen we ook een procesafspraak over modernisering maken, dit houdt in dat we gedurende de periode tot 1 maart 2023 gezamenlijk met KLM moderniseringsvoorstellen willen bespreken, in aanloop naar alweer de volgende cao. Deze tijd willen we zinvol gebruiken om zonder tijdsdruk met elkaar te spreken over een toekomstbestendig cabinekorps met kansen voor iedereen. Volgende week zullen wij uitgebreider publiceren over onze insteek bij de aankomende onderhandelingen. Zoals altijd, hebben onze leden het laatste woord en kan iedereen ook stemmen over het resultaat dat we in september verwachten te bereiken.

Redactie FNV Cabine

Nog geen lid van FNV Cabine, maar wil je ook invloed? Meld je dan aan voor het introductielidmaatschap via www.fnvcabine.nl 

Democratisch, vernieuwend en eerlijk!