Skip to main content

Cao-update: onderhandelingen helaas vertraagd

16 september 2022

Na twee eerdere onderhandelingsdagen, is er in de middag van 16 september weer met KLM en VNC onderhandeld over de cao voor KLM cabinepersoneel. Deze cao voor één jaar, vanaf 1 maart 2022, loopt over ruim vijf maanden alweer af. FNV Cabine heeft voor deze cao met een korte looptijd ingezet op goede financiële afspraken, beperkte inhoudelijke punten en procesafspraken over modernisering en vernieuwing. We wilden voorkomen dat we maandenlang aan het onderhandelen zouden zijn over een cao die alweer bijna afloopt en hebben daarom een beperkt aantal voorstellen gedaan en gefocust op koopkracht. Helaas lijken de cao-onderhandelingen toch langer te gaan duren.

Ontwikkelingen volgen elkaar snel op

Voor deze kortlopende cao hebben wij de focus gelegd op koopkracht. Slechts twee maanden geleden is er onderhandeld met alle acht de vakbonden en KLM over loon en looptijd. Inmiddels zijn er allerlei ontwikkelingen gaande; de inflatie loopt steeds verder op en er is bijvoorbeeld bij de NS onder druk van stakingen een cao afgesproken met een ruime loonsverhoging. Vanuit FNV Cabine hebben we duidelijk gemaakt dat, zoals in onze cao-inzet staat, we in overleg willen over inflatiecorrectie waar iedereen profijt van heeft. Vandaag hebben we aangegeven dat het vorige KLM loonbod is ingehaald door de tijd en in de huidige situatie onvoldoende is. Wij willen een verbetering afspreken die in lijn is met de oplopende inflatie.

FNV Cabine klaar om nu verder te praten

KLM gaf eveneens aan dat er veel gebeurd is sinds het laatste cao-overleg. Zij begrijpt onze oproep, maar wil nu helaas niets wijzigen aan het eerdere loonbod. Dat is twee keer 2% met twee keer een minimale loonstijging van 80 euro per maand. Er is een roep om goede cao-afspraken vanuit het korps en daarom willen wij de overlegtijd nuttig gebruiken. FNV Cabine heeft aangegeven dat we op deze derde dag van onderhandelen helaas nog uit elkaar liggen, maar dat we nu willen doorspreken over de cao. Helaas bleek dat VNC nu niet verder wilde overleggen tot na hun ledenraad in oktober. Wij hebben respect voor ieders positie, maar hebben ook aangegeven dat wij klaar zijn om verder te onderhandelen. Onze strategie is om op korte termijn het beste resultaat voor onze achterban af te spreken, hier gaan wij vol voor!

Effect van twee keer minimaal 80 euro

In het huidige bod van KLM stijgen de salarissen in één jaar tijd twee keer 2% met twee keer minimaal 80 euro per maand. Doordat het maandsalaris twee keer met minimaal 80 euro stijgt, vallen de loonsverhogingen procentueel voor alle collega’s met een bruto fulltime maandsalaris tot 4.000 euro hoger uit dan 2%. Met het huidige loonbod van KLM gaat een startende CA er in de eerste loonsverhoging per oktober 3,5% op vooruit. Voor een collega met een fulltime maandsalaris van 3.200 euro bruto komen de verhogingen uit op twee keer 2,5%.

Zodra er nieuwe ontwikkelingen zijn aangaande de cao, brengen we jullie uiteraard op de hoogte via de gebruikelijke kanalen.

Redactie FNV Cabine

Nog geen lid van FNV Cabine, maar wil je ook invloed? Meld je dan aan voor het introductielidmaatschap via www.fnvcabine.nl 

Democratisch, vernieuwend en eerlijk!