Skip to main content

Operationele situatie, cao traject en vakbondscontributie

15 oktober 2022

In deze nieuwsbrief lees je het laatste nieuws over de operationele situatie, onder andere over de grote ingreep die gisteren is aangekondigd. Tevens geven we je meer informatie over de status van de cao-onderhandelingen en brengen we de cafetariaregeling nogmaals onder de aandacht. Er is ook goed nieuws voor toekomstige leden; een introductielidmaatschap kost nu slechts 25 euro voor 6 maanden! Sluit je aan, besluit mee en word ook lid van FNV Cabine!

Operationele situatie KLM

Het is al maandenlang een veelbesproken onderwerp in het overleg met KLM: de situatie op Schiphol en bij KLM. De KLM operatie staat enorm onder druk. Wij hebben namens onze leden aangekaart dat het aantal vluchtverstoringen veel negatieve gevolgen heeft voor onze collega’s. De oorzaak ligt bij de security tekorten op Schiphol, tekorten op het platform bij KLM en tekorten plus langere levertijden bij de Technische Dienst van KLM. Gisteren is door de directie bekend gemaakt dat er fors wordt ingegrepen in de winterproductie om de vliegoperatie te stabiliseren, dit komt met name door tekorten bij Ground Services en uitdagingen bij de Technische Dienst. Deze tijdelijke stap terug is volgens KLM nodig om de planbaarheid van de operatie weer op orde te krijgen. Op korte termijn heeft dit een negatief effect voor crew: er zullen de komende weken roosters wijzigen. Daarna wordt verwacht dat in de winterperiode het netwerk en dus de roosters een stuk stabieler zullen zijn dan nu. In de communicatie van KLM kun je lezen wat je kunt verwachten. Bij navraag door FNV Cabine, gaf KLM aan dat het om tijdelijke maatregelen gaat en dat de verwachting qua instroom en promoties onveranderd blijft.

Cao-onderhandelingen

Gisteren, vrijdag 14 oktober, hebben KLM en de cabinebonden weer verder onderhandeld over de cao voor KLM Cabinepersoneel. Deze cao heeft een looptijd van één jaar, van 1 maart 2022 tot en met 1 maart 2023. FNV Cabine heeft voor deze cao met korte looptijd ingezet op goede financiële afspraken, beperkte inhoudelijke punten en procesafspraken over modernisering en vernieuwing. We wilden voorkomen dat we maandenlang aan het onderhandelen zouden zijn over een cao die alweer bijna afloopt en daarom hebben we een beperkt aantal voorstellen gedaan en met name gefocust op koopkracht. In de cao-inzet van FNV Cabine staat dat we in overleg willen over een inflatiecorrectie waar iedereen profijt van heeft. Bij de laatste onderhandelingen hadden we aangegeven dat het vorige KLM loonbod reeds was ingehaald door de tijd en dat dit in de huidige situatie onvoldoende was. Wij zien dat KLM gisteren stapjes zette om te komen tot afspraken in lijn met de oplopende inflatie. Echter zijn we gisteren nog niet tot een onderhandelingsresultaat gekomen. Eind van deze maand zullen de overleggen worden voortgezet.

Vakbondscontributie

Goed nieuws voor toekomstige leden: vanaf nu geldt een introductielidmaatschap van 25 euro voor de eerste zes maanden. Wanneer je je nu inschrijft, betaal je slechts 25 euro tot 1 mei 2023! Aanmelden kan via het inschrijfformulier op onze website. Ook voor leden is het tijd voor financieel voordeel, namelijk de teruggaaf vakbondscontributie via de cafetariaregeling. Je leest er alles over in deze nieuwsbrief over de contributieteruggave.

Redactie FNV Cabine

Nog geen lid van FNV Cabine, maar wil je ook invloed? Meld je dan aan voor het introductielidmaatschap via www.fnvcabine.nl