Skip to main content

FNV Cabine peilt actiebereidheid

FNV Cabine en VNC trekken samen op in de voorbereiding van cao-acties onder het cabinepersoneel. Vorige week hebben we gecommuniceerd dat de actieve FNV Cabine leden op 6 september hebben besloten om een actiecomité op te richten. De eerste stap wordt nu gezet; we peilen de actiebereidheid onder het voltallige KLM cabinepersoneel. Daarnaast organiseren we op 20 september as. actievergaderingen voor leden, op deze dag wordt er gestemd over het wel of niet organiseren van acties.

Update cao-onderhandelingen

De cao is al verlopen sinds 2 maart 2023. We zijn een half jaar verder en een cao-akkoord is nog ver weg. Voor de inhoud verwijzen we naar onze nieuwsbrief van 31 augustus. Doordat KLM geen verbeteringen wil doorvoeren aan het loonbod tenzij daar productiviteit tegenover staat, hebben de cabinebonden op 30 augustus de onderhandelingen opgeschort. KLM heeft de afgelopen twee weken, na het laatste cao-overleg, geen beter loonbod gedaan. Inmiddels hebben beide cabinebonden KLM nogmaals formeel verzocht om haar laatste cao-voorstel te verbeteren.

Waarom zijn acties nodig?

Wij zijn van mening dat het cabinepersoneel meer waardering verdient na de afgelopen jaren waarin veel gevraagd is van onze flexibiliteit, sprake was van vele verstoringen en het verlies aan koopkracht door de hoge inflatie. KLM zegt die waardering wel te hebben, maar dat blijkt niet uit het huidige loonbod. Om dit toch te bewerkstelligen zullen we samen druk op KLM moeten zetten. Binnen en buiten de luchtvaart worden goede cao’s afgesproken en in veel gevallen was hier actie(dreiging) voor nodig. Actievoeren is geen doel op zich, maar een middel om KLM in beweging te krijgen. Wij zullen de juiste juridische stappen doorlopen, waardoor je beschermd bent wanneer FNV Cabine oproept om in actie te komen.

Actievergaderingen

Op 20 september organiseren wij live en online ledenvergaderingen, uitsluitend voor leden. Op deze dag wordt er gestemd over het wel of niet organiseren van acties. Je bent van harte welkom op:

Actiebereidheid peiling

Op 20 september gaan we tijdens de actievergaderingen met alle aanwezige leden besluiten of we overgaan tot acties. Ter voorbereiding op dit besluit peilen we tot welke acties onze collega’s bereid zijn. We vragen iedereen, lid en niet lid van FNV Cabine, om deel te nemen aan deze peiling. We vragen of je deel wilt nemen aan een publieksvriendelijke actie, werken volgens de (veiligheids)regels, werkonderbrekingen of een stakingsdag. De peiling sluit op 20 september om 22:00 uur. De antwoorden worden daarna volledig anoniem beschikbaar gesteld aan het actiecomité van FNV Cabine. Doe mee, denk mee en geef jouw mening in de actiebereidheid peiling!

Laat je informeren

We kunnen ons voorstellen dat je vragen hebt over de cao en over eventuele acties, op onze actievergaderingen is er alle ruimte om deze te stellen. De peiling over actiebereidheid sluit daarom één uur na de laatste actievergadering. Mocht je collega’s kennen die onze nieuwsbrieven niet ontvangen, maar wel betrokken willen blijven; op onze website kan iedereen zich aanmelden voor de FNV Cabine nieuwsbrief.

Redactie FNV Cabine

Nog geen lid van FNV Cabine, maar wil je ook invloed? Meld je dan aan voor het introductielidmaatschap via www.fnvcabine.nl 

Democratisch, vernieuwend en eerlijk!