Skip to main content

Nieuwe datum cao-overleg en kwartaalcijfers

Op 30 oktober zijn de financiële cijfers van het derde kwartaal gepresenteerd aan de vakbonden. De kwartaalcijfers zien er heel goed uit. Zoals we inmiddels bij de presentatie van de cijfers gewend zijn, werd tegelijkertijd door de directie gewaarschuwd voor de enorme uitdagingen die ons te wachten staan. Tijdens deze presentatie kwamen ook de cao-resultaten voor grond- en cockpitpersoneel aan bod. De cabine cao werd hier niet genoemd, omdat wij het enige domein zijn waar nog geen cao-resultaat behaald is. Wel zijn we door KLM geïnformeerd dat VNC klaar is met het beraad en bereid is om verder te onderhandelen over onze cao.  We zijn blij te kunnen delen dat er aanstaande vrijdag 3 november weer wordt onderhandeld over de cabine cao.

Heel goed resultaat

Ondanks dat de operatie in het derde kwartaal nog niet stabiel was en er minder gevlogen wordt dan gewenst, heeft KLM een goed kwartaal achter de rug. Dit komt met name door de hoge ticketprijzen. De omzet van afgelopen kwartaal is bijna 3,5 miljard en dat levert een operationele winst op van 539 miljoen. De capaciteit is nu bijna 90% ten opzichte van voor corona, waarbij in verhouding meer Europa vluchten worden gemaakt dan voorheen. De load factor bij KLM is 90%, dit kwartaal zijn er 8,4 miljoen mensen aan boord gestapt.

Cao-ontwikkelingen

Aanstaande vrijdag 3 november wordt er weer onderhandeld over de cabine cao. Inmiddels zijn er in de andere twee domeinen, grond en cockpit, cao-resultaten afgesloten. Deze ledenraadplegingen zullen spoedig zijn afgerond. Na instemming van de leden zullen de loonsverhogingen uit deze akkoorden vanaf november worden doorgevoerd. Dit maakt dat de tijd bij cabine begint te dringen. Op basis van wat er nu op tafel ligt en wat we aan verbeteringen verwachten af te kunnen spreken, is het mogelijk om aanstaande vrijdag een cao af te sluiten. In dat geval kunnen FNV Cabine leden zo snel mogelijk digitaal stemmen. Wij gaan alles op alles zetten om te zorgen dat de loonsverhogingen die nu op tafel liggen voor september en oktober 2023 ook al bij de loonuitbetaling van november met terugwerkende kracht uitbetaald zullen worden. Als het cao-proces verdere vertraging oploopt, zal dit betekenen dat de loonsverhogingen pas vanaf het decembersalaris worden uitgekeerd.

Redactie FNV Cabine

Nog geen lid van FNV Cabine, maar wil je ook invloed? Meld je dan aan voor het introductielidmaatschap via www.fnvcabine.nl 

Democratisch, vernieuwend en eerlijk!