Onduidelijkheden over "bewilligen".

Bewilligen is een term die we allemaal kennen, maar waarover veel onduidelijkheid bestaat. Wat is bewilligen? Mag ik weigeren? Hoeveel dagen krijg ik ervoor terug? Het zijn stuk voor stuk vragen die iedereen zichzelf weleens stelt. Omdat het probleem op dit moment zeer aktueel is, hieronder in het kort de regels.

Het kan voorkomen dat u gebeld wordt door Crew Control met de vraag of u wilt vliegen in uw RV of NIZ. U mag dat te allen tijde weigeren! U mag echter ook ingaan op zo'n verzoek, m.a.w., u kunt bewilligen. Voor elke dag RV of NIZ waarvoor u afspreekt te gaan vliegen, krijgt u drie compensatiedagen (CS) op uw teller bijgeteld. Eén CS-dag omdat u door uw bewilliging een dag RV of NIZ mist. En twee CS-dagen als beloning voor uw bewilliging. Bewilligt u op elke andere gepubliceerde vrije dag, bijvoorbeeld een CS-dag of extra vrij, dan levert dit uitsluitend de dag zelf op, dus één CS-dag.

Daarnaast kennen we de term bewilligen ook in combinatie met reserve zitten. Volgens de regels mag u worden opgeroepen tot één uur na afloop van uw reservedienst. Wordt u verzocht zich later aan te melden, dan mag u dat weigeren. Gaat u echter akkoord, dan noemt men dit ook bewilligen en dat levert u één CS-dag op.

De KLM maakt plannen om de regels m.b.t. bewilligen te wijzigen. In plaats van te compenseren met vrije tijd, wil men compenseren met geld. Houd publicaties daarover in de gaten!

Heeft  u het gevoel dat er qua compensatie na bewilliging niet juist is gehandeld of voel u zich in een telefoontje met Crew Control onder druk gezet, aarzel dan niet en neem contact op met Crew Control (020-3041 730) of met uw Unit Manager.

Redactie Cabin Pressure.