• Home
  • 2007
  • Ontslagrecht: veilig bij FNV Bondgenoten/Cabin Pressure

Ontslagrecht: veilig bij FNV Bondgenoten/Cabin Pressure

26 november 2007

eerlijk_ontslagrecht2.png

Sinds zijn aantreden heeft Minister Donner van SZW zich hard gemaakt voor een soepeler ontslagrecht. Het idee erachter was dat bedrijven gemakkelijker mensen aannemen, als ze werknemers zonder veel gedoe weer kunnen ontslaan. Afgelopen week heeft het kabinet besloten deze kwestie in de ijskast te zetten, want de coalitiepartijen kwamen er niet uit. Een meerderheid van de Nederlandse bevolking was fel gekant tegen deze uitholling van de rechten van werknemers. Ook wij, KLM Cabinepersoneel, hadden met de gevolgen geconfronteerd kunnen worden.

In het kort kwam het voorstel van Minister Donner er op neer dat de reden voor ontslag vooraf niet meer getoetst hoefde te worden bij de rechter of het CWI (Centrum voor Werk en Inkomen). Binnen vier tot acht weken kun je dan, ongeacht je leeftijd, dienstjaren of functie, ineens op straat staan. Vandaar de term “flitsontslag”. Ben je het niet eens met je ontslag, dan moet je zélf naar de rechter, die vervolgens achteraf toetst of er geen ontslagverbod is overtreden. Gezien de kosten en rompslomp zullen veel mensen daar van afzien. De ontslagvergoeding zou in de plannen van minister Donner bovendien ook nog eens gemaximeerd worden en daardoor vooral voor mensen met een lang dienstverband veel minder worden.

Bij aanname van het plan was het niet ondenkbaar geweest dat een bedrijf bij tijdelijke overschotten, zoals die ook bij de KLM voorkomen, een deel van haar personeel zou ontslaan. De reden van ontslag doet er dan niet veel meer toe. Of stel dat je om gezondheidsredenen niet meer kunt vliegen en de KLM je ontslaat omdat je te oud en te duur bent? Dat had allemaal veel gemakkelijker kunnen gebeuren als het plan was doorgegaan.

Als lid van FNV Bondgenoten/Cabin Pressure ben je aangesloten bij een vakbond met een breder gezichtsveld die weet wat er speelt in de politiek en in de maatschappij en zich daar actief mee bezighoudt. We kijken verder dan alléén het vliegtuig en Schiphol. Ook dáárin onderscheiden we ons. We zijn blij dat we hebben kunnen bijdragen aan het voorkomen van dit plan door te lobbyen in Den Haag en met behulp van veel publiciteit. Gelukkig waren de geplande demonstraties dit weekend niet nodig, maar we blijven alert!

En mocht er ergens toch onverhoopt iets fout gaan op het gebied van werk of inkomen, dan ben je bij ons verzekerd van gratis juridische bijstand. We laten je niet in de steek!

Word lid van FNV Bondgenoten/Cabin Pressure, want hoe meer leden we hebben, hoe meer we kunnen bereiken. Lid worden of iemand anders lid maken? Bel 0900-9690 (lokaal tarief). Vermeld duidelijk KLM Cabine. Klik hier voor meer informatie over het lidmaatschap.

Redactie Cabin Pressure

www.debaaswilmetjepraten.nl

Blijf op de hoogte en meld je aan voor de nieuwsbrief