Skip to main content

Rapport Quick Scan Werkdruk aangeboden

10 januari 2008

Nadat vandaag tijdens de Algemene Ledenvergadering eerst de leden zijn geïnformeerd over de uitkomsten van de Quick Scan Werkdruk, vond na afloop  in informele sfeer de officiële presentatie van het rapport plaats aan onder andere vertegenwoordigers van de KLM. De Quick Scan Werkdruk is een door FNV Bondgenoten beproefde methode om werkdruk te meten en is enkele maanden geleden ook onder KLM cabinepersoneel uitgevoerd.

Onder de aanwezigen waren Wim Kooijman (EVP KLM Industrial Relations & Human Resources), Bart Vos (Hoofd Cabin Inflight Services) en andere KLM-vertegenwoordigers. Ook waren er vertegenwoordigers van onder andere de Stuurgroep Werkdruk, onderzoeksbureau Déhora, de pers en vliegende collega’s.

overhandiging.jpg Na een uiteenzetting van de conclusies en aanbevelingen door Anja Jongbloed, hoofdbestuurder van FNV Bondgenoten, werd het rapport aan de aanwezigen aangeboden. In het kort kan gezegd worden dat de algemene conclusie van het onderzoek niet verrassend is: het KLM cabinepersoneel ervaart een hoge werkdruk. De geluiden die ons al langere tijd bereiken, worden door dit onderzoek bevestigd. Fysieke belasting scoort hoog en zorgwekkend is dat bijna de helft van de respondenten gezondheidsklachten heeft. Daarvan geeft 88% aan dat deze zijn gerelateerd aan het vliegen.

Deze en andere conclusies zijn terug te vinden in het volledige Rapport Quick Scan Werkdruk, dat nu voor iedereen beschikbaar en te downloaden is als pdf-file. We verwachten dat de Stuurgroep Werkdruk, bestaande uit vertegenwoordigers van KLM, FNV Bondgenoten/Cabin Pressure en VNC, dit rapport mee zal laten wegen in haar eigen onderzoek. Onze bevindingen dragen in ieder geval bij aan het in kaart brengen van de knelpunten op het gebied van werkdruk. Zo hopen we als vakbond constructief bij te dragen aan de totstandkoming van aanvaardbare oplossingen voor de door een groot deel van ons korps ervaren hoge werkdruk.

Ook de pers bericht over de hoge werkdruk van het KLM Cabinepersoneel. Daags na de bekendmaking van de resultaten van de Quick Scan Werkdruk verschenen er artikelen in onder meer Trouw, Dag en op Luchtvaartnieuws.nl.

Redactie Cabin Pressure