Skip to main content

Herhaling: Negatief saldo CS-teller mag niet volgens de CAO!

20 maart 2008

pictogram_gevaar.gifOndanks de aandacht die wij al eerder aan dit onderwerp besteedden en een door het bedrijf gestuurde herinnering aan de afdeling Planning & Assignment, krijgen wij regelmatig meldingen van overtreding van deze afspraak. De CS-teller kent volgens de CAO geen negatieve waarde. De KLM mag dus geen CS-dagen indelen, waardoor je teller 'in de min' komt. Het is niet de bedoeling dat het bedrijf een tijdelijke overcapaciteit afwentelt op haar werknemers. Met andere woorden: óf een (vlucht)opdracht óf een dag Extra Vrij (EVR).

Neem contact op met je RSA als het je overkomt en meld het ook bij ons, zodat we inzicht hebben in de frequentie. Vanzelfsprekend kaarten we dit thema opnieuw aan bij de KLM.

Redactie Cabin Pressure

Zie hieronder ons artikel van 3 september 2007 over het oneigenlijk gebruik van CS-dagen:

NEGATIEF SALDO CS-TELLER MAG NIET VOLGENS DE CAO!

De laatste maanden ontvangen wij regelmatig meldingen van onze leden dat zij op hun indeling een compensatiedag ingedeeld zien, waardoor zij 'in de min' komen te staan. Dit is niet toegestaan.

In de CAO, Bijlage 5, hoofdstuk 8 onder 8.5 kun je lezen: “het saldo van de rekening-courant compensatiesaldo kent geen negatieve waarde.”  De CS-teller mag dus nooit negatief zijn. Wanneer dit toch gebeurt, raden wij je aan direct contact op te nemen met je RSA en te verwijzen naar bovenstaand CAO-artikel.  Planning en Assignment zal je dan een alternatief moeten aanbieden voor die CS-dag, bijvoorbeeld een EVR.