Skip to main content

Extra cabineoverleg in teken van planningsproblemen en de toekomst van PBS

25 januari 2010

Vandaag vond er een extra cabineoverleg plaats, dat in het teken stond van de planningsproblematiek rond de feestdagen en de problemen in de planning die KLM ook de komende tijd verwacht. Verder is er uitgebreid stilgestaan bij de werking van PBS en de impact die het systeem heeft op de indeling van het korps. Van onze kant waren aanwezig Annetje Koreman, John Visser en Huib den Ouden. Onze professionele onderhandelaar en bestuurder Leen van der List was zoals altijd woordvoerder.

Kerstperikelen
Er is uitvoerig gesproken over de indelingsproblemen die velen van ons hebben ervaren tijdens de kerstperiode. De aanleiding daarvoor was drieledig: een te krappe planning, een hoog ziekteverzuim en de winterse weersomstandigheden. KLM maakte excuus voor de wijze waarop men het gebruik van de afspraken tussen KLM en VKC, de zgn. “groentjes” uit 1994, een paar dagen voor Kerstmis communiceerde en ons daardoor met de rug tegen de muur zette. Die afspraken zullen (voor zover nog van toepassing) op een later moment uitgebreid besproken worden en na onze instemming (eventueel) worden geborgd in de CAO.

Overleg 28 januari aanstaande voortgezet
KLM heeft aangegeven wederom planningsproblemen te verwachten in de maanden februari, maart en april 2010. Concrete maatregelen om die problemen het hoofd te bieden en daardoor situaties zoals tijdens de feestdagen te voorkomen, zijn vandaag niet door KLM met ons gedeeld. Donderdag 28 januari, wanneer het overleg van vandaag wordt voortgezet, zal hierover verder met ons worden overlegd.

PBS
Naar aanleiding van onze brief aan KLM m.b.t. de PBS-evaluatie die we 21 januari publiceerden, heeft FNV Bondgenoten/Cabin Pressure vandaag nogmaals zijn grote zorgen uitgesproken over PBS en de problemen die een groot deel van het korps met het systeem ervaart. KLM erkende dat PBS niet aansluit bij de verwachtingen die in aanloop naar de introductie van PBS zijn gewekt. Wij hebben KLM uitgenodigd om voortijdig te anticiperen op een realiteit die zich mogelijk aandient, wanneer het korps zich heeft uitgesproken op 1 april 2010. KLM gaf daarop aan dat wat betreft de nabije toekomst alle opties open liggen als partijen gezamenlijk tot overeenstemming komen. Ook hierover vindt donderdag verder overleg plaats.

Rust in het korps
Er bestaat onrust onder het cabinepersoneel doordat systemen niet werken, of omdat door KLM de grenzen van de CAO worden opgezocht. Daarnaast is er gebrek aan vertrouwen rond de vraag of de bedrijfsleiding nog wel in staat is om de problemen in de planning, in de uitvoering en met betrekking tot PBS adequaat op te lossen. Voor het creëren van rust is het nu absoluut noodzakelijk dat de maatregelen die men donderdag met ons gaat bespreken een aanzet zijn om het vertrouwen te herstellen. Dat hebben we vandaag nadrukkelijk kenbaar gemaakt.

Redactie Cabin Pressure.