Skip to main content

(Ex)Standby-dossier in volgende fase

28 maart 2010

Na een lange periode van procederen en het nodige contact tussen juristen van beide partijen rond de vraag hoe het vonnis van het Amsterdamse Gerechtshof moet worden uitgelegd, komt het (ex)standby-dossier en de afhandeling daarvan in een volgende fase.

Geen collectieve regeling
In de contacten met KLM hebben wij tot onze teleurstelling moeten constateren dat het bedrijf niet bereid is om met ons tot een collectieve regeling te komen. Dat betekent, dat iedereen die meent op grond van de uitspraak van het Gerechtshof nog iets te vorderen te hebben vanKLM, dat individueel aanhangig zal moeten maken. Met betrekking tot collega’s die vóór 1988 in vaste dienst zijn gekomen en die menen recht te hebben op een correctie in ervaringsjaren, laat KLM ons op voorhand weten dat men die gevallen alleen zal erkennen als er sprake is geweest van langjarig, regelmatig en substantieel vliegen gedurende minimaal 24 uur per maand. Wij beschouwen dat als een wel zeer eenzijdige uitleg van het vonnis door KLM. We zullen dan ook alles in het werk stellen om, zo nodig met tussenkomst van de rechter, vast te stellen welke norm hier als redelijk kan worden beschouwd.

Voorlichtingsbijeenkomsten
De komende maanden gaat FNV Bondgenoten/Cabin Pressure een aantal acties uitzetten. Hoe die acties er uit zien en wat daarvoor nodig is bespreken wij graag met de collega’s die behoren tot de groep ‘ex-standby’. Deze collega’s worden, indien zij lid zijn van FNV Bondgenoten/Cabin Pressure, uitgenodigd om zich in te schrijven voor één van de bijeenkomsten die wij organiseren op donderdag 6 mei en donderdag 20 mei 2010. Beide bijeenkomsten vangen aan om 13.00 uur, zullen uiterlijk om 16.00 uur eindigen en worden gehouden op een locatie in de omgeving van Schiphol.

Aanmelden
Aanmelden voor één van deze bijeenkomsten is verplicht en vooral interessant voor collega’s die voor 1988 standby zijn geweest en die in hun periode als standby menen per maand gemiddeld 18 uur of meer aan vlieguren hebben. Daarnaast is de bijeenkomst ook interessant voor collega’s die tijdens hun standbyperiode zwanger zijn geweest en die in het kader van de ‘VNC-regeling 1997’ niet de volledige correctie wegens zwangerschap op hun ervaringsjaren hebben ontvangen.

Wie zich wil aanmelden voor één van de bijeenkomsten doet dat door een e-mail te sturen aan ons secretariaat: q.devogel@bg.fnv.nl. Vermeld in deze e-mail je naam, datum bijeenkomst (6 of 20 mei)  en je lidmaatschapsnummer. Iedereen die zich heeft aangemeld krijgt twee weken voor de bijeenkomst van ons bericht over de plaats van samenkomst en welke documenten van belang kunnen zijn om bij je te hebben.

Wanneer er naar aanleiding van dit bericht vragen rijzen, bewaar die dan bij voorkeur tot de bijeenkomst.

We vragen je dit bericht door te sturen naar de ex-standbycollega’s die je kent zodat zij de afweging kunnen maken of het voor hen interessant is naar één van deze bijeenkomsten te komen. Voorwaarde is natuurlijk wel dat zij lid zijn van FNV Bondgenoten/Cabin Pressure.

Redactie Cabin Pressure