Skip to main content

Hoe nu verder met de pensioenregeling?

18 september 2010

Er is veel aan de hand in pensioenland en er zijn maatregelen nodig. Naast berichten in de media ben je hier ook over geïnformeerd via de Nieuwsbrief die het bestuur van het Pensioenfonds voor KLM Cabinepersoneel je onlangs stuurde.

De afgelopen periode heeft FNV Bondgenoten/Cabin Pressure regelmatig contact gehad met KLM over de financiering van de huidige pensioenregeling. Op 16 september jongstleden is er, na uitgebreide rekensessies en advies van adviseurs van FNV Bondgenoten/Cabin Pressure, in een overleg met KLM een aantal mogelijke oplossingsrichtingen door ons beoordeeld. Dat overleg leidde verder tot een aantal  vragen waarop vóór 30 september aanstaande een antwoord moet worden gevonden. Dan wordt het pensioenoverleg namelijk voortgezet en moeten er besluiten vallen over zaken waarbij de volgende vragen van belang zijn.

  • Kan de huidige regeling worden voortgezet of moet daarin iets worden gewijzigd, bijvoorbeeld m.b.t. de wijze van indexeren?
  • Blijft de huidige en/of evt. aangepaste regeling betaalbaar?
  • Wie gaat de stijgende kosten dragen voor het op peil houden van de regeling?
  • In welke mate wordt er bij de financiering van je pensioen rekening gehouden met het feit dat er na een economische crisis weer betere tijden komen met hogere rendementen op beleggingen en/of een stijgende rente op de kapitaalmarkt?
  • Moet iedereen die gepensioneerd is of nog werkzaam is gelijk behandeld worden?
  • Mogen degenen die (wellicht mogelijk) meer premie gaan betalen, daar ook (wat) meer voordeel van hebben?

Naast de adviezen van onze deskundige FNV-adviseurs willen we ons bij onze besluitvorming zeker ook laten leiden door de opvattingen van onze leden. Dat is de onderscheidende en democratische manier van werken waarmee we sinds ons aantreden als cabinebond bij Inflight Services in 2007 al veel successen hebben geboekt. Daarom houden we, zoals eerder al aangekondigd, hierover een pensioenbijeenkomst:

  • Woensdag 22 september 2010, 13.30 uur.
  • Kantoor FNV Bondgenoten, Radarweg 60, Amsterdam. (Naast station Sloterdijk).

Iedereen is van harte welkom op deze bijeenkomst. Aanmelden kan via  pensioen220910@gmail.com.
 
De 22e september zullen we vooral stilstaan bij de financieringsvoorstellen die er momenteel zijn voor de huidige pensioenregeling. Daarin is het één en ander te kiezen, bijvoorbeeld als het gaat om het toekomstbestendig houden van die regeling. Wij horen graag van je hoe je daar tegenaan kijkt. Maar we zijn natuurlijk ook benieuwd naar je opvattingen over wat je in het algemeen voor cabinepersoneel een goed pensioen vindt, wat je voor een pensioen over hebt en hoe je dat vorm zou willen geven.

Hopelijk tot woensdag 22 september!

Redactie Cabin pressure