Skip to main content

Cabinepersoneel Martinair overgenomen door KLM

24 september 2010

Donderdag 23 september is bekendgemaakt dat Martinair met ingang van heden tot november 2011 geleidelijk al haar passagiersvluchten zal stoppen. Deze zullen worden overgenomen door KLM. Van zowel de zijde van Martinair als van KLM is aangegeven dat er naar zal worden gestreefd om dit proces voor alle betrokkenen op een bevredigende wijze te laten verlopen. Bij het binnenkort te starten overleg hierover zal FNV Bondgenoten/Cabin Pressure KLM houden aan deze algemeen geformuleerde toezegging.

Garanties voor werkgelegenheid en arbeidsvoorwaarden
Verwacht wordt dat voor het cabinekorps van Martinair een plaats zal worden gezocht binnen KLM Inflight Services. Het gaat hierbij om ongeveer 380 medewerkers in de functie van CA, AP en Purser, die momenteel bij Martinair werkzaam zijn in verschillende (deeltijd)percentages.

Werkgelegenheid en arbeidsvoorwaarden zullen voor iedereen moeten worden gegarandeerd vindt FNV Bondgenoten/Cabin Pressure. Dat geldt voor zowel alle collega’s van Martinair als voor die van KLM. “Daarbij mogen echter geen verdringingseffecten optreden binnen de KLM geledingen” (lees: effecten m.b.t. senioriteit, red.), aldus Leen van der List, bestuurder van FNV Bondgenoten/Cabin pressure. "Daar kan een prijskaartje aanhangen, maar dat kan niet worden neergelegd bij KLM werknemers."

Snel duidelijkheid gewenst
Voor de stopzetting van de Martinair passage activiteiten wordt ruim een jaar uitgetrokken. Die termijn geeft partijen de mogelijkheid om één en ander zorgvuldig te laten plaatsvinden. Dat mag er volgens FNV Bondgenoten/Cabin Pressure niet toe leiden dat werknemers bij KLM en Martinair nog een jaar in onzekerheid zullen moeten verkeren. Het snel creëren van echte duidelijkheid is dan ook de opdracht die Martinair, KLM en de vakbonden hebben. Dat geldt voor zowel degenen die van werkgever moeten veranderen als voor hen die hun nieuwe collega’s zullen ontvangen.

Redactie Cabin Pressure