Skip to main content

Verslag Cabineoverleg van 10 april 2012

11 april 2012

Op 10 april zijn KLM en de cabinebonden weer bij elkaar geweest voor het cabineoverleg. Namens FNV Bondgenoten/Cabin Pressure was onze bestuurder/onderhandelaar Zakaria Boufangacha aanwezig, geflankeerd door voorzitter Annetje Koreman. Huib den Ouden schoof aan namens de redactie van de website. Hieronder de hoofdpunten van het overleg.

Verzoekensysteem

Vorige maand nam FNV Bondgenoten/Cabin Pressure zijn verantwoordelijkheid door een ledenraadpleging onder alle leden te organiseren m.b.t. het wel of niet handhaven van het huidige verzoekensysteem als basis om verder te bouwen. De uitslag was overduidelijk: 88% van de respondenten sprak zich uit vóór behoud van het huidige systeem. Daarmee kregen wij mandaat van onze leden om af te wijken van het protocol uit 2009. Wij hebben KLM daarvan op de hoogte gebracht d.m.v. een brief, waarin we tevens een voorstel deden voor het nu te volgen proces m.b.t. het aanbrengen van verbeteringen in de toekomst. Voor ons is en blijft het verbeteren van het verzoekensysteem ten bate van het korps een belangrijk speerpunt waar we ons de komende tijd dan ook voor zullen blijven inzetten.

Geen cherry picking!

De andere bonden en KLM gaven aan ons procesvoorstel te steunen. VNC en KLM kwamen echter met wensenlijstjes waaraan eerst moest worden voldaan, voordat de technische discussie over verbeteringen zou kunnen worden gestart. Dat vinden wij zeer onverstandig omdat dat ook de deur openzet naar aanvullende maatregelen die nadelig kunnen uitpakken voor het korps. Zo nam het bedrijf al een voorzet m.b.t. het flexibeler kunnen inzetten van Korte Opdrachten (KO) en het niet indelen van EVR in week 3 en 4 van de indeling. Wij hebben daar onmiddellijk met kracht afstand van genomen en KLM ervan kunnen overtuigen dat het nu niet het moment is om te gaan ‘sleutelen’ aan het systeem. In eerste instantie is het van belang het huidige verzoekensysteem als basis te erkennen met de daarbij behorende spelregels. Daar is voldoende draagvlak voor. Vervolgens kan worden overgegaan tot de technische discussie die in onze optiek in alle zorgvuldigheid en in lijn met de wensen van ons als gebruikers zal moeten worden gevoerd. Wij vinden dat een zuivere houding die recht doet aan de beleving van het korps. Het geeft ook onze langere termijn visie weer, iets waarmee wij ons van anderen onderscheiden.

Afgesproken is dat KLM zal reageren op de voorwaarden van VNC, waarna er in het volgende cabineoverleg over dit onderwerp zal worden doorgesproken.

Kist/Crew operatie op Europa

Vanaf 24 april tot 20 mei 2012 zal er op zeer beperkte schaal, binnen de kaders van de CAO, een proef worden gehouden met de zgn. “kist/crew” operatie op Europa. Hierbij opereren vliegtuig inclusief cockpit- en cabinebemanning meerdere stretches samen. De betrokken crews zullen hiervan vooraf schriftelijk op de hoogte worden gebracht. Afhankelijk van de uitkomsten van deze eerste proef volgt er mogelijk in het derde kwartaal van 2012 een tweede proef, maar dan op grotere schaal.

CAO

Op 28 oktober 2011 hebben KLM en de Bonden een tussenstand bereikt in de CAO onderhandelingen. Afgesproken werd om vanaf april 2012 de onderhandelingen te hervatten. Het blijkt moeilijk om hiervoor data te vinden die voor alle partijen passen. Onder voorbehoud zullen de besprekingen weer starten op 26 april as.. De vervolgdata zullen nog worden bekendgemaakt.

Afspraken bepaalde tijdscontracten

Op 27 maart hebben we de afspraken gepubliceerd die we met KLM hebben gemaakt m.b.t. het verlengen van de contracten voor bepaalde tijd. Omdat de formele vastlegging van deze afspraken zorgvuldig moet gebeuren, is er in het cabineoverleg door ons lang en kritisch met KLM gesproken over de teksten. Na een langdurige discussie, waarin met name werd stilgestaan bij de uitvoeringsafspraken in het eventuele geval van detachering en/of boventalligheid van deze groep, hopen we binnenkort toch onze handtekening te kunnen zetten onder dit belangrijke protocol.

Redactie Cabin Pressure

Open, eerlijk, daadkrachtig, democratisch en professioneel!

Meld je aan voor het introductielidmaatschap via de website! Lees meer over de voordelen van het lidmaatschap op onze website.