Skip to main content

Onderhandelingsresultaat CAO in zicht

01 december 2012

Op 30 november 2012 zijn in Garderen de CAO-besprekingen voortgezet. De delegatie van FNV Bondgenoten/Cabin Pressure bestond uit onze professionele bestuurder/onderhandelaar Zakaria Boufangacha, zoals gebruikelijk terzijde gestaan door cabinecollega’s Annetje Koreman (voorzitter) en Huib den Ouden.

Na ruim een jaar van onderhandelingen lijkt op korte termijn een CAO-onderhandelingsresultaat te kunnen worden gesloten tussen KLM en de Bonden. Bij CAO-processen binnen KLM is het gebruikelijk om met alle Bonden evenredige afspraken te maken op onder andere het gebied van de looptijd en loonparagraaf. Hoewel partijen elkaar op 30 november na een overleg van ruim 15 uur zeer dicht genaderd zijn, zijn de uiteindelijk noodzakelijke handtekeningen nog afhankelijk van een aantal issues dat moet worden opgelost tussen KLM en de Vliegers. FNV Bondgenoten/Cabin Pressure verwacht dat de VNV en KLM in de eerste week van december hierover tot overeenstemming zullen komen. Tot die tijd is het overleg opgeschort en kunnen wij helaas nog geen concrete cabine-resultaten met het korps delen. Deze zijn niet definitief en kunnen nog beïnvloed worden door wat er tussen KLM en de VNV wordt afgesproken. We vragen dus nog even je geduld.

Update zeven éénjaarscontracten

In ons verslag van het cabineoverleg van 29 november jl. vermeldden we dat KLM tussen december 2011 en mei 2012 zeven collega’s zonder overleg met de Bonden een tweede contract voor één jaar heeft aangeboden met als argument dat er, om verschillende redenen, onvoldoende zicht was op hun functioneren. Dat is naar onze overtuiging in strijd met de CAO en maakt dat deze groep een contract voor onbepaalde tijd behoort te hebben. Het gaat daarbij overigens niet om de 156 collega’s die na 1 mei 2012 een tweede contract voor één jaar aangeboden hebben gekregen.

Nadat de cabinebonden tijdens het overleg in een gezamenlijke verklaring aangaven dit niet te accepteren deelde KLM ons tijdens de onderhandelingen in Garderen tot onze tevredenheid mee dat de betrokken zeven collega’s alsnog een contract voor onbepaalde tijd zal worden aangeboden.

Vervolg CAO-traject

Zoals gezegd verwachten we volgende week meer duidelijkheid over het vervolg van de CAO. Zodra er meer bekend is zullen we dat, zoals gebruikelijk, communiceren via de website en extra nieuwsbrieven. Houd daarom de website en je mailbox goed in de gaten!

Redactie Cabin Pressure

Open, eerlijk, daadkrachtig, democratisch en professioneel

meld je aan voor het introductielidmaatschap via de website! Lees meer over de voordelen van het lidmaatschap op onze website.