Skip to main content

FNV en COC: Uit de kast werkt beter!

06 december 2012

In veel bedrijven is de sfeer op de werkvloer niet veilig voor lesbische, homoseksuele, biseksuele en transgender (LHBT) werknemers. In het kader van dat thema, werd er op 26 november een stakeholders diner georganiseerd door FNV en COC. Aanwezig daarbij waren vertegenwoordigers van de verschillende belangenorganisaties en werknemers en werkgevers zoals KLM, ING en NS. Namens FNV Bondgenoten/Cabin Pressure schoof bestuurslid Ruud van Alphen aan.

Maatschappelijke tendens

Gediscussieerd werd over de LHBT acceptatie op het werk, de zichtbaarheid en veiligheid van betrokken medewerkers en het diversiteitsbeleid van werkgeverszijde. Ruud van Alphen: “Werkgevers denken vaak dat homoseksualiteit niet speelt in hun bedrijf, terwijl werknemers juist verwachten dat de werkgevers iets doen aan de sociale onveiligheid van LHBT's op de werkvloer. Maar als mensen niet uit de kast durven komen, dan kan de bedrijfsleiding niet weten dat er bij hen iets aan de hand is.”

De maatschappelijke tendens is helaas dat de LHBT acceptatie afneemt. Warner van der Veer, voorzitter van “KLM over the rainbow”, betoogde dat een gay steward dan misschien wel volledig geaccepteerd is, maar vroeg zich af hoe het zit met een lesbische stewardess of een homoseksuele GWK.

Uit de kast werkt beter

De komende drie jaar gaan FNV en COC samenwerken voor het verbeteren van de sociale veiligheid en acceptatie van LHBT’s op het werk. Denk hierbij aan roze netwerken, een aanbeveling in de Stichting van de Arbeid en trainingen voor ondernemers over diversiteit. Deze samenwerking tussen FNV en COC is een vervolg op de samenwerking tussen FNV en Workplace Pride, dat zich de afgelopen jaren heeft ingezet om LHBT netwerken binnen grote bedrijven en overheidsinstellingen te stimuleren. Gezamenlijk hebben zij een toolkit ontwikkeld, om vanuit de HR organisatie het klimaat op de werkvloer positief te beïnvloeden. Voor geïnteresseerden, deze toolkit is te bestellen op www.uitdekastwerktbeter.nl

Heb je vragen of wil je meer informatie over uit de kast komen op je werk, dan kun je contact met ons opnemen via info@cabinpressure.nl of  met KLM over the rainbow via lgbt@klm.com

Redactie Cabin Pressure