Skip to main content

CAO-onderhandelingsresultaat met KLM!

15 december 2012

Na ruim een jaar van onderhandelingen is er op vrijdag 14 december 2012 op Schiphol Oost een CAO-onderhandelingsresultaat bereikt tussen KLM en alle Bonden (Grond, Cockpit en Cabine). De delegatie van FNV Bondgenoten/Cabin Pressure bestond uit onze professionele bestuurder/onderhandelaar Zakaria Boufangacha, zoals gebruikelijk terzijde gestaan door cabinecollega’s Annetje Koreman (voorzitter) en Huib den Ouden.

Winstdelingsregeling

Nadat we eerder berichtten dat een uiteindelijk onderhandelingsresultaat zou afhangen van een nog nader te bepalen winstdelingsregeling, kunnen we nu bevestigen dat we een mooie, winstafhankelijke variabele beloning met KLM hebben kunnen afspreken. Dat maakt dat we naar omstandigheden een zeer uitlegbaar totaalpakket zijn overeengekomen.

Eindejaarsuitkering

Afgesproken is dat vanaf 1 januari 2013 het variabele deel van de eindejaarsuitkering voor alle KLM'ers zal worden vervangen door een vaste eindejaarsuitkering van 8.33% (dat is een volledig maandsalaris). Hoewel dat voor veel collega’s een positief geluid is, zal door KLM en Bonden tot 1 april 2013 de mogelijkheid worden onderzocht of en op welke manier KLM'ers die destijds hebben gekozen voor de variabele regeling deze kunnen behouden.

Winstdelingsregeling

Daarnaast zal er een nieuwe winstdelingsregeling ingaan vanaf het boekjaar 2015. Die regeling komt erop neer dat alle KLM'ers zullen meedelen in winsten van KLM op basis van een winstdelingstabel, waarbij de uitkering kan oplopen van 0% (bij een winst t/m 350 miljoen Euro) tot 6,5% van het jaarsalaris (bij een winst van boven 800 miljoen Euro). Deze regeling is in het leven geroepen om de bereidheid van de Vakbonden tot loonmatiging en verdere bezuinigingsafspraken te compenseren op het moment dat deze hun effect zullen hebben op het bedrijfsresultaat.

Nogmaals de andere zaken uit het nu bereikte onderhandelingsresultaat op hoofdlijnen

KLM brede afspraken

  • De nieuwe CAO heeft een looptijd van 27 maanden. Hij start met terugwerkende kracht op 1 oktober 2011 en loopt tot en met 31 december 2014;
  • Gedurende deze looptijd zal naast de eerder overeengekomen 1,25% structurele en 1,25% eenmalige loonsverhogingen geen verdere loonsverhoging plaatsvinden. De jaarlijkse salarisstappen zullen uiteraard wel gewoon worden toegepast.

Specifieke cabinezaken

  • KLM zal zich tot het uiterste inspannen om de werkgelegenheid van de huidige werknemers veilig te stellen. Gebaseerd op de huidige inzichten zullen er op grond van bedrijfseconomische redenen gedurende de CAO periode geen KLM'ers in vaste dienst worden ontslagen. Deze garantie is ook van toepassing op de 156 jaarcontractanten van wie de contracten vanaf 1 mei 2013 zullen aflopen;
  • De vaste maandelijkse internetvergoeding verdwijnt. De 16% opslag op de sundries zal terugkomen, waardoor de daggelden weer gelijk zullen zijn aan die van de cockpit. De afspraken die VNC hierover in 2009 met KLM maakte komen hiermee te vervallen;
  • Indien het wettelijk is toegestaan, zal een derde optie worden toegevoegd voor de zwangere CA, zodat zij ervoor kan kiezen om, met ontvangst van een arbeidsongeschiktheidsuitkering, vrijgesteld te worden van werk;
  • De reeds bestaande praktijk, waarbij ook in de tweede 13 weken van ouderschapsverlof de pensioenopbouw volledig wordt voortgezet, wordt structureel ingevoerd.

Bezuinigingsafspraken

  • Er zal een vereenvoudiging komen van de koffer- en tassenverstrekking. De grote en kleine koffer zullen worden vervangen door één type koffer. Daarnaast zullen de reistas en de handtas worden afgeschaft;
  • Er worden twee vakantiedagen ingeleverd. Eén structureel (zomer) en één gedurende de looptijd van de CAO (winter);
  • KLM en Cabinebonden zullen voor 1 januari 2014 een nieuw loongebouw overeenkomen voor nieuw aan te nemen personeel. Vooruitlopend op de te maken afspraken worden voor nieuw in dienst te treden personeel de onderste twee salarisstappen van KLM vervangen door de eerste vier salarisstappen van de CA2 van KLC, aangevuld met een nieuwe vijfde trede;
  • Tenslotte zullen afspraken worden gemaakt over een toekomstbestendige pensioenregeling die zal voldoen aan (aangekondigde) wet- en regelgeving.

Het woord is nu aan de leden

In dit uiterst complexe en langdurige onderhandelingstraject waarin alles draaide om de ingezette bezuinigingsoperatie van Air France/KLM om het bedrijf toekomstbestendiger te maken, heeft FNV Bondgenoten/Cabin Pressure zich met overtuiging en verantwoordelijkheid ingezet voor het korps en tegelijkertijd een substantiële bijdrage geleverd in de continuering van het bedrijf en daarmee behoud op werk in deze zware tijden en voor de toekomst. We hebben daarbij voortdurend nauw samengewerkt met de andere cabinebonden en hebben samen met hen succesvol één front gevormd. Gegeven de omstandigheden en de niet aflatende druk die er door KLM op ons is uitgeoefend om de arbeidsvoorwaarden aan te vallen, zijn we ervan overtuigd dat we het best haalbare bereikt hebben en KLM hebben gedwongen verder te gaan dan zij van plan was.

Vervolg proces

Zodra de definitieve teksten van het onderhandelingsresultaat klaar zijn, zullen die te vinden zijn op onze website. Ook krijgen onze leden dit resultaat daarna thuisgestuurd ter beoordeling, inclusief verdere toelichting en een stembiljet zodat ieder lid hierover zijn of haar stem kan uitbrengen. Zo werkt de democratie bij FNV Bondgenoten/Cabin Pressure. Verder zijn we voornemens om op 21 en 30 januari infosessies te houden betreffende het cao-traject. Tijdstip en locatie zullen later worden bekendgemaakt. We horen graag uiterlijk vóór 14 januari 2013 of je hierbij aanwezig zult zijn. Je kunt je voor de sessies aanmelden via info@cabinpressure.nl.

Word óók lid en maak ons (en jezelf) nog sterker!

FNV Bondgenoten/Cabin Pressure heeft wederom bewezen een professionele tegenspeler voor KLM te zijn. Ondanks de moeilijke economische situatie hebben we op basis van reële argumenten daarom toch een aantal essentiële zaken, zoals een prima winstdelingsregeling, kunnen bewerkstelligen. We luisteren naar de mening van onze leden en geven hen bovendien allemaal de mogelijkheid zich uit te spreken over de resultaten die we bereiken.

Deze tijd vraagt om een professionele en alerte onderhandelingspartner, dat is wederom gebleken. Wil jij ook deel uitmaken van onze duidelijke en eerlijke democratische manier van belangenbehartiging en wil je ons daarin sterker maken? Word dan lid en meld je aan Bij ons ben je ook zeer voordelig uit qua contributie, namelijk maximaal €16,35 bruto per maand! Lees meer over de voordelen van het lidmaatschap op onze website.

Redactie Cabin Pressure