Skip to main content

Europese politiek sponsort prijsvechters!

25 mei 2014

Met ingang van 1 April 2014 heeft de Europese Commissie haar ambtenaren verplicht om voor vliegreizen binnen Europa alleen nog maar gebruik te maken van Low Cost Carriers. De European Transportworkers Federation (ETF), waarbij FNV Cabine als enige Nederlandse cabinebond is aangesloten, veroordeelt dit nieuwe beleid scherp. ETF heeft de Europese Commissie dan ook dringend verzocht haar standpunt te herzien.

Fout signaal

“Het propageren van prijsvechters lijkt een politieke trend te worden”, aldus Zakaria Boufangacha, bestuurder van FNV Cabine. “Lazen we vorige week in de Volkskrant nog dat Minister van Financiën Dijsselbloem een lans breekt voor Easyjet, nu is het weer de Europese Commissie die het slechte voorbeeld geeft”.

Het is een publiek geheim dat prijsvechters als Easyjet en Ryanair het niet zo nauw nemen met de rechten van hun passagiers en met die van hun werknemers. Zij worden met enige regelmaat beboet voor het overtreden van (inter)nationale transport- en arbeidswetgeving. Boufangacha: “Dit besluit uit Brussel geeft aan dat de Europese Commissie zich niets aantrekt van haar eigen wetgeving. De politiek geeft bovendien een fout signaal door deze oneerlijk concurrerende prijsvechters met gemeenschapsgeld te sponsoren”.

Level playing field

FNV Cabine veroordeelt dit negatieve signaal door de politiek aan de samenleving en vindt de houding van de Europese Commissie niet aanvaardbaar. Wij zullen, in samenwerking met ETF, blijven vechten voor een level playing field in de burgerluchtvaart, voor fatsoenlijk werk in de branche en respect voor de rechten van werknemers.

Redactie FNV Cabine