Skip to main content

Uitslag ledenraadpleging cao 2015-2016

16 juli 2015

Op 15 juli 2015 is de uitslag van de ledenraadpleging m.b.t. het CAO onderhandelingsresultaat 2015-2016 bekend geworden. Een overgrote meerderheid van onze leden die zijn stem heeft uitgebracht (84%) heeft zich uitgesproken vóór dit resultaat. 16% stemde tegen.

 

Korte Opdracht 1 om 0

In het kader van het verlichten van de werkdruk op Europa, zet FNV Cabine zich al jaren in voor het afschaffen van de Korte Opdracht 1 om 0 (KO 1/0). Wij vinden namelijk het verrichten van werk zonder enige compensatie onacceptabel. Daarnaast wordt een KO 1/0 voorafgaand aan een ICA-vlucht door veel van onze leden als zeer zwaar ervaren. Omdat het afschaffen van de KO 1/0 ook invloed heeft op het honoreren van verzoeken, werd een alternatief in de onderhandelingen ingebracht, namelijk compensatie hiervoor. Wij hebben onze leden daarom de keuze voorgelegd: Afschaffing van de KO 1/0 óf een compensatie van 0,4 CS dag. 47% van onze leden stemde voor afschaffing, 53% voor compensatie. Dat betekent dat de KO 1/0 voortaan zal worden gecompenseerd met 0,4 CS dag.

 

Evenwicht in alle cao domeinen

Na het grondpersoneel en cabine hebben nu ook de vliegers een akkoord bereikt. Voordat de afspraken met cabine in werking kunnen treden wil FNV Cabine eerst de formele protocolteksten van de afspraken tussen KLM en VNV ontvangen en beoordelen op evenwichtigheid. Tot die tijd wordt er gevlogen met de verlaagde A-factor (1.5) en worden de daarmee ingeleverde dagen achteraf per individu teruggegeven.

 

Namens de onderhandelingsdelegatie van FNV Cabine

Zakaria Boufangacha, Annetje Koreman, Ruud van Alphen en Huib den Ouden

 

Nog geen lid van FNV Cabine, maar wil je ook invloed? Meld je dan aan voor het introductielidmaatschap via www.fnvcabine.nl!

 

Open, eerlijk, daadkrachtig, democratisch en professioneel!