Skip to main content

FNV en ETF zetten zich in voor eerlijk vervoer in Europa

09 februari 2016

Maandag 8 februari jl. heeft FNV samen met onze overkoepelende Europese Transport Organisatie (ETF) het document ‘Visie op eerlijk vervoer in heel Europa’ aangeboden aan minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, voorafgaand aan de start van de Decent Work Conference in Amsterdam. Hiermee roepen FNV en ETF de Nederlandse regering op, juist nu zij voorzitter is van de Europese Unie, om zich in te zetten voor een eerlijke vervoerssector in Europa. De belangen van alle werknemers in de Europese vervoerssector, incl. die van het cabinepersoneel, staan al jaren onder druk en dienen beter beschermd te worden tegen uitbuiting en oneerlijke concurrentie. FNV Cabine steunt dan ook het burgerinitiatief ‘Fair Transport Europe’ dat zich hiervoor inzet.

Visie op eerlijk vervoer in heel Europa

Bij de overhandiging van het visiedocument is minister Asscher opgeroepen om zich in te zetten voor duurzame EU-regels voor een eerlijke vervoerssector in Europa. Bekijk hier het visiedocument dat vandaag is overhandigd. Vakbondsbestuurder Zakaria Boufangacha: "Overal in de vervoerssector in Europa, van wegtransport tot zeevaart, van spoor tot luchtvaart, zie je dat er social dumping plaatsvindt. Bedrijven maken misbruik van de vrije markt en ondermijnen bestaande arbeidsvoorwaarden. Zo staan de arbeidsvoorwaarden van het KLM personeel al jaren onder druk, omdat KLM moeilijk kan concurreren tegen maatschappijen als Ryanair. Tegen de bedrijfsvoering van Ryanair is niet op te boksen. Met behulp van allerlei mazen in de wet zet Ryanair, onder minder streng arbeids- en belastingrecht, cabinepersoneel uit alle uithoeken van Europa in. Om dit tegen te gaan en fatsoenlijke arbeidsvoorwaarden te realiseren en daarmee een level playing field te garanderen, is Europese regelgeving en naleving hard nodig.’’

Fair Transport Europe campagne

Het visiedocument ‘Eerlijk vervoer in heel Europa’ is onderdeel van de ‘Fair Transport Europe’ campagne. 'Fair Transport Europe' is een door ETF gesteund Europees burgerinitiatief, dat misstanden aankaart in de Europese vervoerssector. De initiatiefnemers doen tevens voorstellen voor fatsoenlijke arbeidsvoorwaarden en -omstandigheden voor de hele vervoerssector (spoor, weg, zee en luchtvaart). Zij willen hiermee de Europese Commissie overtuigen om verdergaande maatregelen te nemen tegen oneerlijke concurrentie in de vervoerssector, zodat werknemers op gelijke voet behandeld worden, ongeacht hun land van herkomst.

Teken voor eerlijk vervoer

Om dit kracht bij te zetten, willen de initiatiefnemers van de ‘Fair Transport Europe’ campagne miljoenen handtekeningen ophalen in heel Europa. FNV Cabine steunt deze campagne en roept iedereen op die voor een eerlijke vervoersector is om de petitie te ondertekenen. Ga naar www.fairtransporteurope.eu voor meer informatie en teken de petitie voor eerlijke en gelijke werkomstandigheden in de Europese vervoersector!

Redactie FNV Cabine

 

Nog geen lid van FNV Cabine, maar wil je ook invloed? Meld je dan aan voor het introductielidmaatschap via www.fnvcabine.nl! 

 

OPEN, EERLIJK, DAADKRACHTIG, DEMOCRATISCH EN PROFESSIONEEL!