Skip to main content

Manifestatie Schiphol tegen afbraak van werk en arbeidsvoorwaarden

31 mei 2016

IATA (International Air Transport Association) is een organisatie waarbij 260 luchtvaartmaatschappijen zijn aangesloten. Op woensdag 1 juni houden zij hun jaarvergadering in Dublin. Vakbonden wereldwijd hebben besloten dit ‘IATA-feestje’ aan te grijpen om hun zorgen te uiten over de zorgelijke ontwikkelingen in de burgerluchtvaart. Daarom organiseert FNV Luchtvaart op woensdag 1 juni a.s. op Schiphol Plaza vanaf 14.00 uur een manifestatie.

Race to the bottom

FNV Cabine ziet wereldwijd moordende concurrentie die er toe leidt dat personeel in de sector (van cabinepersoneel tot afhandelaars, van schoonmakers tot beveiligers) steeds meer te maken krijgt met druk op hun arbeidsvoorwaarden, alsmaar toenemende werkdruk en verlies van duurzame werkgelegenheid. Het einde is nog niet in zicht is. Een ware race to the bottom is gaande. Luchtvaartmaatschappijen die weinig op hebben met fatsoenlijke arbeidsvoorwaarden en –omstandigheden maken intussen stevige winsten. Maatschappijen met meer fatsoenlijke arbeidsvoorwaarden voelen zich gedwongen om mee te doen met deze race. De luchthavens plukken hier maximaal de vruchten van.

Gelijk speelveld

Tijdens de manifestatie zullen o.a. Schiphol en KLM worden opgeroepen om zich, samen met FNV Luchtvaart, in te zetten om de neerwaartse spiraal die gaande is in de luchtvaartindustrie te stoppen. Zo haalt Schiphol met open armen Gulf Carriers en Low Cost Carriers naar Nederland, waardoor ook KLM voor de laagste prijs moet gaan. Vervolgens wordt de rekening bij ons neergelegd. FNV Cabine eist een gelijk speelveld waarin er sprake is van eerlijke en gezonde concurrentie die niet over de ruggen van luchtvaartpersoneel wordt gevoerd.

#AirportWorkers

Op meer dan 30 luchthavens wereldwijd zullen er op 1 juni manifestaties worden gehouden. Doe ook mee en kom morgen naar Schiphol! Ben je aan het werk en kun je niet komen, gebruik dan #AirportWorkers op Facebook, Twitter en/of andere sociale media voor het delen van solidariteitsselfies en andere inhoud.

Redactie FNV Cabine

Nog geen lid van FNV Cabine, maar wil je ook invloed? Meld je dan aan voor het introductielidmaatschap via www.fnvcabine.nl

Open, eerlijk, daadkrachtig, democratisch en professioneel!