Skip to main content

Loze woorden van KLM-directie

29 oktober 2016

FNV Cabine constateert na drie dagen van werkonderbrekingen dat KLM niet met de bonden in overleg wil zonder voorwaarden vooraf. Dat is onderhandelen met een dictaat op tafel. Dat is respectloos naar het korps toe en dat accepteren we niet. Het brengt ons tot de conclusie dat we over moeten gaan tot het uitbreiden van de werkonderbrekingen op zondag 30 oktober a.s.

 

Recht breien wat krom is

Door René de Groot worden verzoenende woorden gesproken en het management van Inflight Services doet daar in haar IFS-Special nummer 9 nog een schepje bovenop. Er wordt gezegd dat het krachtige signaal overduidelijk is doorgekomen bij het MT van Inflight en bij de directie. Dat zijn loze woorden wanneer je vervolgens je dictaten blijft herhalen, de bonden uit elkaar probeert te spelen door onjuiste berichtgeving en het korps bovendien onder druk zet door subtiel te dreigen met indelingswijzigingen. Dat is arrogant je ogen sluiten voor de enorme onrust in het korps en proberen recht te breien wat krom is.

Linksom of rechtsom: KLM eist 4% productiviteitsverbetering per jaar

De communicatie vanuit KLM lijkt begripvol en oplossingsgericht. Niets is echter minder waar. Het is dezelfde boodschap, alleen anders verpakt: Het is oude wijn in nieuwe zakken.

De KLM-directie blijft halsstarrig de arbeidsverhoudingen maximaal op scherp zetten. Zij eist voor een periode van 5 jaar een jaarlijkse productiviteitsverbetering van 4%. Dat is een ingreep van in totaal bijna 22%! En dat is nog maar het begin, want wat daarna komt laat zich raden. Dat is uiteindelijk slecht voor de klant, direct slecht voor het korps en op termijn ook slecht voor KLM. Aan die race naar beneden doen wij niet mee!

FNV Cabine en VNC voeren samen actie

Gezien de keiharde opstelling van de KLM-directie en haar lang gekoesterde wens om onze arbeidsvoorwaarden en –omstandigheden verder te verslechteren, zijn we genoodzaakt om ons verzet voort te zetten. Dat doen we schouder aan schouder, samen met VNC! Onze boodschap is consistent en duidelijk: - 1 CA moet zonder voorwaarden van tafel, het pensioendispuut moet worden opgelost om daarna aan tafel te gaan voor cao-onderhandelingen op basis van gelijkwaardigheid en zonder decreten vooraf.

Nogmaals: Actieparool voor zondag 30 oktober

Het actiecomité van FNV Cabine roept alle Cabin Crew, werkzaam bij KLM Inflight Services, op tot het houden van werkonderbrekingen voor de duur van 20 minuten direct na de cabin crew briefing voor iedere vlucht van KLM die vanaf Schiphol vertrekt op zondag 30 oktober 2016 tussen 05.00 uur en 23.00 uur.

Klik hier voor een uitgebreide Q&A en actieregels.

Doe ook mee!

We zijn standvastig en hebben allemaal hetzelfde doel. Het is dan ook van groot belang dat we massaal blijven meedoen met de werkonderbrekingen, voor de toekomst van jezelf en al je collega’s. Samen met VNC zullen we 30 oktober onze boodschap kracht bijzetten met werkonderbrekingen van 20 minuten. Vele collega’s staan achter je. Samen sterk!

Redactie FNV Cabine

Nog geen lid van FNV Cabine, maar wil je ook invloed? Meld je dan aan voor het introductielidmaatschap via www.fnvcabine.nl

Open, eerlijk, daadkrachtig, democratisch en professioneel!