Skip to main content

Uitspraak kort geding dinsdag 8 november

04 november 2016

Vrijdag 4 november diende in Haarlem het kort geding dat KLM aanspande om de cabinebonden tot overleg te dwingen. Daarnaast wilde KLM, vooruitlopend op een mogelijke werkonderbreking van 1 uur, dat alle medewerkers zich in dat geval 24 tot 36 uur van te voren melden als actievoerder.

Twee vragen

de rechter heeft besloten dat er dinsdag 8 november om uiterlijk 17.00 uur uitspraak zal worden gedaan met betrekking tot de twee vragen van KLM.

  1. Om bonden te verplichten om in overleg te treden zonder dat de -1 CA maatregel van tafel wordt gehaald;
  2. Of KLM werkonderbrekingen langer dan 40 minuten voor iedere vlucht mag beperken, door van actievoerders te eisen dat zij zich, de dag van te voren om uiterlijk 12.00 uur, als actievoerder bij KLM melden.

Sleutel in handen van KLM

Zowel FNV Cabine als VNC hebben de rechter toegezegd dat er, totdat er uitspraak zal worden gedaan, niet zal worden overgegaan tot werkonderbrekingen van langer dan 40 minuten. Of de bonden hiertoe zullen oproepen, zal later worden besloten. We zien de uitspraak in kort geding met vertrouwen tegemoet. En zoals gezegd, KLM heeft de sleutel in handen. Als het bedrijf de -1 CA maatregel intrekt en bereid is om zonder voorwaarden vooraf het overleg aan te gaan, dan zijn per direct de acties opgeschort.

Actiebereidheid blijft onverminderd hoog

De onrust neemt steeds verder toe. Na de werkonderbrekingen van 10, 20, 30 en 40 minuten op vrijdag 4 november is duidelijk geworden dat het ongekend hoge percentage deelnemers aan de acties van ruim 50% zich onverminderd voortzet. Deze zesde dag van werkonderbrekingen kenmerkt zich door zeer strijdbare reacties van collega’s die alle vertrouwen in de KLM-directie verloren zijn. Ook grote aantallen collega’s die terugkomen van hun reis melden zich spontaan als sympathisant. Het management communiceert dat het signaal is aangekomen en dat men daar wat mee moet. Maar wat moet je met die wetenschap als die loze woorden niet worden vertaald in daden?

“Trust together”  

De KLM-directie leeft in een andere wereld die ver afstaat van de werkelijkheid. Terwijl de cabinebonden in kort geding in Haarlem bij de rechter zaten, werden tegelijkertijd een paar kilometer verderop in Amstelveen de kwartaalcijfers en de trust together plannen bekendgemaakt. De KLM resultaten zijn wederom positief en praten over vertrouwen staat in schril contrast met de werkelijkheid op de werkvloer.

Directie zet imago KLM op het spel

Het volk mort. De eerste ervaringen die bij ons binnenkomen n.a.v. de -1 CA maatregel geven een dramatisch beeld voor de sfeer aan boord voor bemanning en passagiers. Toch blijft KLM stoïcijns vasthouden aan dit eenzijdig doorgedrukte besluit. De KLM-directie toont hiermee aan geen enkel respect te hebben voor haar meest loyale frontliners, alle CEO columns en Webcasts ten spijt. Steeds meer wenkbrauwen worden gefronst over deze arrogante houding, zowel binnen als buiten KLM. Een houding die kwalijk is en bovendien zeer schadelijk voor het imago van KLM, voor het welzijn van onze collega’s en niet in de laatste plaats voor de loyaliteit van onze klanten, de bron van ons bestaan.

Redactie FNV Cabine

Nog geen lid van FNV Cabine, maar wil je ook invloed? Meld je dan aan voor het introductielidmaatschap via www.fnvcabine.nl

Open, eerlijk, daadkrachtig, democratisch en professioneel!