Skip to main content

Eerst een video-boodschap, nu een brief: René de Groot (operationeel directeur) slaat weer de plank mis!

05 november 2016

Zaterdag 5 november hebben alle collega's 'persoonlijk' een brief van de KLM-directie ontvangen, waarin wordt uitgelegd waarom KLM in conflict is met een groot deel van het cabinepersoneel. Daarnaast wordt met een dreigend toontje aangegeven dat er vervolgstappen dreigen als de acties harder worden. Als klap op de vuurpijl wordt er een vergelijking gemaakt met maatschappijen wereldwijd voor wat betreft de gemiddelde kosten en vlieguren.

Tunnelvisie

In plaats van te luisteren naar het korps, probeert deze directie door middel van haar propaganda het korps te overtuigen van haar gelijk. Een slechte PR en een tunnelvisie is wat deze directie momenteel typeert. Zij maakt het probleem groter dan nodig en doet alsof het korps nooit haar verantwoordelijkheid heeft genomen of zal nemen. We kunnen het niet vaak genoeg benadrukken en het is heel simpel: De eenzijdig opgelegde -1 CA maatregel moet per direct worden ingetrokken, zodat we in goed overleg tot doordachte afspraken kunnen komen in ieders belang!

Wegwerp-CA's

Helaas gooit de KLM-directie extra olie op het vuur door het korps in de brief weg te zetten als een simpele kostenpost in plaats van inkomsten-motor van KLM. De plank wordt ook volledig misgeslagen door de vergelijking met andere airlines in Europa en de rest van de Wereld. Enerzijds is het appels met peren vergelijken aangezien vele landen een ander sociaal zekerheidstelsel en belastingklimaat hebben. Anderzijds lijkt de directie hiermee te pleiten voor een race naar beneden. Kennelijk moeten we gaan concurreren met het arbeidsvoorwaardenbeleid van de Ryanairs, Wizzairs en Qatars van deze wereld. Dat betekent dat het vak sowieso niet langer vol te houden zal zijn dan maximaal een jaar of vijf. Is dat de toekomst die René de Groot voor ogen heeft? Is dat waar onze economie op kan gaan bouwen, op wegwerp-CA’s?

Trust together

We roepen de KLM-directie indringend op haar management-retoriek te staken en over haar schaduw heen te stappen. 'Trust together' is wat zij nu moet gaan toepassen. Alleen met vertrouwen komen we eruit. Zoals gezegd, het korps heeft al meer dan eens het vertrouwen getoond en haar verantwoordelijkheid genomen. Nu de directie nog!

Return to sender

Om de directie duidelijk te maken dat zij wederom het loyale korps schoffeert met deze onhandige brief, roepen we iedereen op de brief retour te zenden aan René de Groot, postbus 7700, 1117 ZL, Luchthaven Schiphol. Vind je het spannend om dit openlijk te doen? Doe dit dan geanonimiseerd door je gegevens eruit te knippen. Het is de hoogste tijd dat de directie gaat luisteren naar het korps en hiernaar zal handelen. Dat is de enige manier waarop dit conflict kan worden opgelost. Kom in actie voor jezelf, je collega's, onze passagiers en jouw KLM!

Redactie FNV Cabine

Nog geen lid van FNV Cabine, maar wil je ook invloed? Meld je dan aan voor het introductielidmaatschap via www.fnvcabine.nl

Open, eerlijk, daadkrachtig, democratisch en professioneel!