Nationale Adviesgroep Cabinelucht bij ZEMBLA

De Nationale Adviesgroep Cabinelucht (NAC) is onderdeel van het overlegorgaan Infrastructuur en Milieu van de Rijksoverheid. Dit adviesorgaan informeert alle belanghebbenden over de voortgang van Europese onderzoeken naar de kwaliteit van cabinelucht in vliegtuigen. Ook adviseert de NAC staatssecretaris Stientje van Veldhoven van Infrastructuur en Waterstaat over of extra onderzoek wenselijk is.

Discussie over kwaliteit cabinelucht

Sinds enkele jaren wordt er internationaal gediscussieerd over de kwaliteit van cabinelucht in vliegtuigen. Er zouden daarin mogelijk giftige stoffen aanwezig zijn die gezondheidsklachten kunnen veroorzaken. Momenteel onderzoeken vier Europese initiatieven verschillende aspecten van dit vraagstuk.

FNV Cabine ook aan tafel

In de NAC zitten vertegenwoordigers van onderzoeksinstituten, werkgevers, werknemers en het ministerie. FNV Cabine wordt vertegenwoordigd door kaderlid en Sr. Purser Evelijn in ’t Veld. Een aantal keer per jaar komt de adviesgroep bij elkaar. Tenminste één maal per jaar rapporteert de NAC aan de staatssecretaris.

ZEMBLA

Het onderzoeksprogramma “ZEMBLA” besteedt op woensdag 8 november aandacht aan de kwaliteit van cabinelucht onder de titel “Gif in de cockpit: Het zwijgcontract”. Het programma gaat in de uitzending in op de vraag hoe autoriteiten en luchtvaartmaatschappijen omgaan met dit dossier. Aan het woord komt onder andere Peter Jan Biesheuvel, voorzitter van de NAC. Woensdag 8 november om 21:15 op NPO2.

Redactie FNV Cabine

Nog geen lid van FNV Cabine, maar wil je ook invloed? Meld je dan aan voor het introductielidmaatschap via www.fnvcabine.nl

Open, eerlijk, daadkrachtig, democratisch en professioneel!