Skip to main content

Mooie resultaten eerste kwartaal 2018

08 mei 2018

Op maandag 7 mei zijn door de KLM directie de KLM kwartaalcijfers gepresenteerd aan vakbonden en ondernemingsraad. In de Panoramazaal van het KLM hoofdkantoor in Amstelveen waren daarbij namens FNV Cabine aanwezig voorzitter Ruud van Alphen, Peter Steinbach en Huib den Ouden. 

Het gaat goed met KLM

Normaliter laten de cijfers in het eerste kwartaal een verlies zien. Daar is de laatste jaren echter verandering in gekomen. Daar waar het resultaat in het eerste kwartaal van 2017 nog 28 miljoen euro bedroeg, laat het eerste kwartaal van 2018 een winst zien van 60 miljoen euro. Ondanks deze mooie cijfers werd er een winstwaarschuwing afgegeven. De redenen daarvoor zijn divers.

  • De kerosineprijzen stijgen. Men verwacht dit jaar 280 miljoen USD meer uit te geven aan brandstof;
  • De kosten per eenheid stijgen weer (0,2%). Dit komt onder andere door aanname van nieuw personeel;
  • De verbetering van de productiviteit neemt af. De doelstelling van 4% stijging op jaarbasis blijft steken op 0,9%. De directie wil dit compenseren door het behalen van synergievoordelen, bijvoorbeeld door het gezamenlijk inkopen met meerdere bedrijfsonderdelen;
  • KLM heeft veel last van het “op slot zitten” van Schiphol. Voor de komende jaren zijn alle slots uitgegeven. De enige manier waarop het bedrijf de komende jaren kan groeien, is door de inzet van grotere toestellen.

Hoewel 2018 KLM dus voor de nodige uitdagingen stelt, belooft het wederom een goed jaar te worden.

Situatie Frankrijk

Na 9 stakingsdagen besloot Jean-Marc Janaillac een consultatie te houden onder alle medewerkers van Air France. De centrale vraag was of zij akkoord zouden kunnen gaan met een salarisverhoging van 6,95% over een periode van vier jaar. Daarnaast verbond hij zijn toekomst aan de uitslag. Mocht een meerderheid van het personeel tegen stemmen, dan zou hij opstappen. Het referendum liep van 26 april tot 4 mei jl.. 80% van het Air France personeel bracht zijn stem uit, waarvan ruim 55% tegen het voorstel stemde. Janaillac heeft zijn conclusies getrokken en zal op 15 mei vertrekken.

Uitdaging

Door zijn toekomst te verbinden aan de uitslag van dit referendum heeft deze CEO van Air France/ KLM het bedrijf een slechte dienst bewezen. FNV Cabine is benieuwd wie hem tijdelijk en/of structureel gaat opvolgen. De vakbonden in Frankrijk zullen zich gesterkt voelen door zijn vertrek. Eén ding is duidelijk: er moet iets gebeuren in de relatie tussen de bonden en het management, want dit conflict móet worden opgelost. Er ligt een grote, zo niet onmogelijke uitdaging voor het bestuur van Air France om een brug te slaan naar de bonden en de verliezen te beperken.

solidair

Inmiddels zijn er 13 stakingsdagen voorbij. Het is begrijpelijk dat KLM'ers graag zien dat Air France meer gaat bijdragen aan het groepsresultaat. Daarbij helpt het echter niet om onze Franse collega’s te veroordelen. Wij zijn immers allemaal werknemers en onze natuurlijke tegenpolen zijn de wederzijdse directies. Wij hebben de wens dat men in Parijs snel tot overeenstemming komt en samen kiest voor de weg omhoog.

Redactie FNV Cabine

Doe mee en praat mee over jouw werk, jouw leven, jouw toekomst! Nog geen lid van FNV Cabine, maar wil je ook invloed? Meld je dan nu aan voor het introductielidmaatschap via www.fnvcabine.nl

Open, eerlijk, daadkrachtig, democratisch en professioneel!