Skip to main content

Wil jij ook geen verlies van koopkracht? Teken de petitie!

21 augustus 2019

Sinds de beëindiging van het cao-overleg op 11 juli zijn we nog geen stap verder gekomen. KLM houdt haar kaarten tegen de borst en verwijt de bonden starheid. Hoe zit dit nu echt in elkaar?

Slaan de bonden de uitnodiging van KLM af?
Volgens KLM slaan de bonden de uitnodiging tot overleg af. Dit is echter volstrekt niet het geval. Na zes (!) onderhandelingsdagen kwamen alle KLM bonden op 11 juli tot de conclusie dat er een onoverbrugbaar verschil is tussen de inzet van de bonden: wij zetten in op 4% loonsverhoging en het aanbod van KLM is 1,35 tot 1,7% loonsverhoging per jaar. De bonden hebben KLM sindsdien opgeroepen om een duidelijke en substantiële beweging te maken. Alleen met een concreet nieuw bod vooraf, is er een gerede grond om verder te onderhandelen. KLM geeft aan een verbeterd voorstel te willen toelichten, maar wil om onduidelijke redenen vooraf niet delen wat dit voorstel inhoudt.

Wat betekent het huidige loonbod van KLM voor onze portemonnee?
KLM bood tijdens de cao-onderhandelingen slechts 1,35 tot 1,7% loonsverhoging per jaar. Dat raakt nog niet eens de inflatiecorrectie. Concreet betekent dit dat iedereen een verlies aan koopkracht zal ervaren: onze lasten stijgen sneller dan ons inkomen. De bonden vinden het niet fair dat dit het antwoord is van KLM op jaren van forse productiviteitsverbeteringen. Tijdens het cao-overleg hebben wij vanuit FNV Cabine bovendien aangegeven dat de werkdruk te hoog is en dat de rek eruit is aan boord. Toch dringt KLM aan op productiviteitsverbeteringen, onder andere door de B787-10 operatie straks met 10 bemanningsleden én een volledige c-class (38 C) te vliegen. FNV Cabine vindt dat KLM met haar focus op besparingen en efficiency te weinig oog heeft voor de mensen die de operatie mogelijk maken.

Teken de petitie www.brengpieterinbeweging.nl!
FNV Cabine is samen met VNV, VNC, FNV Luchtvaart, NVLT en CNV een petitie gestart. Deze petitie is een oproep aan onze CEO Pieter Elbers om zijn blauwe hart te laten spreken en het cao-overleg vlot te trekken. Kom ook in beweging voor een goede cao: teken de petitie en deel de oproep met de collega’s via social media en op de route! Als vakbond maken wij ons hard voor jou, maak jij je hard voor de vakbonden? Jouw steun maakt ons sterk! Na jarenlange inlever-cao’s is nu de tijd rijp voor een goed en gedragen cao-akkoord. Als het niet nu is, na twee vette jaren en met goede halfjaarcijfers, wanneer is het dan tijd om te investeren in mensen?

Redactie FNV Cabine

Nog geen lid van FNV Cabine, maar wil je ook invloed? Meld je dan aan voor het introductielidmaatschap via www.fnvcabine.nl!

DEMOCRATISCH, VERNIEUWEND EN EERLIJK!