Skip to main content

Update cao: FNV Cabine lijnt actiecomité op

17 september 2019

Afgelopen weekend is het cao-overleg voor de tweede keer geklapt. Het eindbod op loon dat KLM heeft gedaan is ontoereikend voor ons cabinekorps. Daarom bereiden wij vervolgstappen voor. Het Dagelijks Bestuur van FNV Cabine heeft besloten dat het tijd is om een actiecomité samen te stellen.

 

Plaatje is niet compleet
Alle bonden (grond, cockpit en cabine) zijn vorige week voor de tweede keer vol vertrouwen met KLM aan tafel gegaan. De onderhandelingen over de nieuwe cao bestaan uit twee onderdelen, het onderdeel loon en looptijd én het onderdeel inhoudelijke afspraken. De onderhandelingen over onze inhoudelijke cao-inzet bevonden zich vrijdag nog niet in een eindfase, nog niet op alle punten was overeenstemming bereikt. Afspraken over bijvoorbeeld de nevenopdracht gratis (NG), de vrijwillige vertrekregeling (VVR) en het vernieuwde loopbaanbeleid waren nog niet rond. Toch besloot KLM, onverwacht, met een teleurstellend eindbod te komen op loon en looptijd. Een eindbod op één van de twee onderdelen van de cao is zeer ongebruikelijk. De twee onderdelen moeten in balans met elkaar zijn. De kans om het gehele plaatje te zien en te wegen is ons nu ontnomen.

Onvoldoende
Alle bonden hebben hun eigen beoordeling gemaakt. FNV Cabine, FNV Grond en VNC achten de loonsverhoging van gemiddeld 2,5% per jaar volstrekt onvoldoende. Zeker gezien het feit dat KLM ons voorstel voor een ‘bodem’ van 100 euro bruto per maand negeert. Dit zou een loonimpuls zijn voor onze collega’s die aan de onderkant van de salarisschalen zitten. Tel hierbij op dat de punten die we inhoudelijk al wel overeengekomen waren nog zeer ‘mager’ waren.

Actiecomité
FNV Cabine zet zich ervoor in om een goed doortimmerd cao-akkoord af te sluiten dat in lijn is met de recordwinsten van de afgelopen jaren. Ons cabinekorps is zeer loyaal en KLM heeft op ons kunnen rekenen in tijden van zwaar weer. KLM is nu een krachtig en financieel gezond bedrijf. Het is daarom de hoogste tijd voor een échte investering in het cabinepersoneel. Nu de cao-onderhandelingen voor de tweede keer geklapt zijn, gaan wij vervolgstappen voorbereiden. Er wordt een actiecomité samengesteld met actieve leden van FNV Cabine. Zij inventariseren welke middelen we kunnen inzetten om KLM tot andere gedachten te brengen. Als het tot acties zal komen dan worden, in lijn met de democratie van FNV Cabine, alle leden hierover geraadpleegd.

Cao-delegatie FNV Cabine

Nog geen lid van FNV Cabine, maar wil je ook invloed? Meld je dan aan voor het introductielidmaatschap via www.fnvcabine.nl!

Democratisch, vernieuwend en eerlijk!