Skip to main content

Uitstekende kwartaalcijfers ondanks uitdagingen

02 november 2019

Op 1 november zijn de cijfers van het derde kwartaal toegelicht door de KLM directie. Die zijn, net als die van het eerste halfjaar, goed te noemen. Namens FNV Cabine waren bestuursleden Annemiek van de Weg, Damaris Soumokil, Huib den Ouden en Peter Steinbach aanwezig, samen met bestuurder Birte Nelen.

Kwartaalcijfers blijven goed

Als gevolg van de zomermaanden is het derde kwartaal het kwartaal waarin KLM het merendeel van haar inkomsten behaalt. De operationele winst kwam uit op 512 miljoen euro. Dit is net iets onder het hoge niveau van de topjaren 2018 en 2017. Toen was de operationele winst respectievelijk 573 en 540 miljoen euro. De omzet van KLM groeit. In het derde kwartaal was die groei 1,6% ten opzichte van vorig jaar, over de eerste negen maanden was deze 1,8%. De bezettingsgraad van 91% was hoog. Iedere dag wordt er zo’n 3 miljoen euro geïnvesteerd. Die investeringen worden volledig betaald uit eigen vermogen.

Uitdagingen

Natuurlijk zijn er ook uitdagingen voor KLM. De brandstofkosten stijgen. Omdat brandstof ongeveer een derde van de totale kosten betreft is dit direct terug te zien in de cijfers. Ook de beperkte groeimogelijkheden op Schiphol hebben invloed op het resultaat. Bij groei van KLM zouden stijgende kosten namelijk beter kunnen worden gecompenseerd. Een indicator voor de verhouding tussen inkomsten en kosten is de operationele winstmarge van KLM. Deze is vanaf januari dit jaar tot nu toe 8,5%. Dat is een lagere marge dan in de voorgaande topjaren: 11,6% (2018) en 10,7% (2017). FNV Cabine sluit haar ogen niet voor de toekomstige uitdagingen, maar er is zeker geen reden tot paniek.

Redactie FNV Cabine

Nog geen lid van FNV Cabine, maar wil je ook invloed? Meld je dan aan voor het introductielidmaatschap via www.fnvcabine.nl!

Democratisch, Vernieuwend, Eerlijk!