Skip to main content

Persoonlijk bericht aan onze vliegende collega's

22 maart 2020

Lieve vliegende collega’s,

De afgelopen weken hebben wij er vanuit FNV Cabine alles aan gedaan om jullie allen zo goed mogelijk op de hoogte te houden van wat er speelt. Het liefst helder en zakelijk. Vandaag reiken we naar jullie uit met een ander verhaal, in een poging om de gevoelens die wij allemaal delen in woorden te vatten.

De coronacrisis heeft in een razend tempo onze blauwe wereld, die altijd zo groot en overzichtelijk was, letterlijk klein en onoverzichtelijk gemaakt. Vluchten worden geschrapt, grenzen worden overal ter wereld gesloten en onze collega’s staan aan boord om gestrande, soms angstige passagiers weer thuis te brengen. We gaan met een compleet ander gevoel op pad dan voorheen. Ineens valt het zwaar om de veilige thuishaven te verlaten.

We hebben allemaal zorgen over onze eigen gezondheid en die van onze geliefden en zoeken in deze tijd houvast. Onze nieuwe werkelijkheid in Nederland is dat alles onzeker is en dat wij soms geen antwoord hebben op vragen. Voorlopig moeten wij daarmee zien om te gaan. Ondertussen doen wij waar wij als FNV Cabine voor staan: het voorkomen van inkomens- en banenverlies en het afgeven van signalen aan KLM die wij ontvangen van bezorgde collega’s. We bieden een luisterend oor, geven eerlijk advies maar kunnen niet op de stoel gaan zitten van virologen en specialisten.

Ons team van Helpdeskmedewerkers, goed opgeleide collega’s die op vrijwillige basis werken, draait op volle toeren en wij zijn er ontzettend trots op hoe geolied deze samenwerking verloopt. Jullie signalen delen wij met KLM, en daar wordt écht iets mee gedaan. Vertegenwoordigers in de Groepscommissie zetten snelle stappen om de service aan te passen en afspraken te maken met betrekking tot roosters en vluchtschema’s. De leden van de Ondernemingsraad houden bedrijfsbreed de vinger aan de pols. Deze week heeft onze onderhandelingsdelegatie, onder leiding van Birte Nelen, bliksemsnel een principe-akkoord met KLM afgesloten om iedereen een plotselinge val in inkomsten te besparen.

Om af te sluiten met een hoopvolle boodschap: wij laten zien dat we zacht en sterk tegelijk zijn. Collega’s zijn zo met elkaar begaan en óók met passagiers. Die solidariteit gaan we de komende periode hard nodig hebben. De lente doet ondertussen naar hartenlust zijn intrede en de magnolia bloeit net zo uitbundig als ieder jaar.

Dat geeft hoop en troost.

Zorg goed voor jezelf en voor elkaar. Let’s stay connected.

Bestuur FNV Cabine

Peter Steinbach, Huib den Ouden, Dorien Visser, Damaris Soumokil, Annemiek van de Weg en FNV Cabine vakbondsbestuurder Birte Nelen